Håll nere kostnaderna för bilsemestern i sommar

By on 2 juni, 2024
Arkivbild

Så här års planeras det inför sommarsemestern, och för tusentals familjer väntar många mil på de svenska vägarna.

Men en sommar på vägen är inte alltid billigt. Bränslepriset höjs vanligtvis under semestertider, och har du en bränsletörstig bil rinner tusenlapparna snabbt iväg.

Expressen Låneguiden har tagit fram tips på hur du gör bilsemester billigare i sommar.

1. Tanka bilen när priserna är lägre
Bränslepriserna är ständigt varierande, men det finns tillfällen då drivmedelspriserna är lägre. Rent generellt är priserna lägre sent på kvällen jämfört med eftermiddagar.

Bränslepriset skiljer sig också mellan olika drivmedelsstationer och mellan bemannade och obemannade stationer. Var uppmärksam på priset och tanka bilen fullt när du får tillfälle att tanka billigare.

2. Kör bränsleeffektivt
Att köra mjukt och jämnt kan göra stor skillnad för bränsleförbrukningen. Undvik hastiga accelerationer och inbromsningar, håll en jämn hastighet och kör på så höga växlar som möjligt. Tänk på att höga hastigheter drastiskt ökar bränsleförbrukningen.

3. Planera din rutt noggrant
En välplanerad rutt kan minska körsträckan och därmed bränsleförbrukningen. Använd GPS och karttjänster för att hitta den snabbaste och mest bränsleeffektiva vägen. Undvik omvägar och trafikstockningar, och planera dina stopp i förväg för att minimera onödiga körsträckor.

4. Håll rätt däcktryck
Under- eller överfyllda däck kan påverka bilens bränsleekonomi negativt. Se till att däcken är pumpade enligt tillverkarens rekommendationer, vilket inte bara förbättrar bränsleeffektiviteten utan också ökar säkerheten och däckens livslängd.

5. Packa inte bilen för tungt
En tung bil drar mer bränsle. Lasta inte bilen mer än nödvändigt och plocka bort onödiga föremål. Undvik att köra med takbox om det inte är absolut nödvändigt. Varje extra kilo påverkar bilens bränsleförbrukning.

6. Använd luftkonditioneringen sparsamt
Luftkonditioneringen kan öka bränsleförbrukningen markant, särskilt vid låga hastigheter. Använd den med måtta och försök att ventilera bilen naturligt när det är möjligt.

Genom att följa dessa tips kan man minska dina bränslekostnader och njuta av en mer ekonomisk och miljövänlig sommarsemester, varje liten förändring bidrar till att göra resan mer hållbar och plånboksvänlig.

Ekonomi/Nöje
Örebronyheter

Källa: Rocket Revenue

You must be logged in to post a comment Login