Hälsa – Slarv med synhjälpmedel orsakar olyckor

Av på 1 november, 2016
Vid bilkörning är det viktigt med extra par glasögon eller linser

En ny undersökning från Specsavers visar att en majoritet av svenska folket vill se obligatoriskt syntest vid förnyelse av körkort. Samtidigt slarvar många svenskar med användandet av synhjälpmedel i trafiken – ett beteende som orsakar farliga trafiksituationer och kollisioner.

Undersökningen visar att svenskar anser att det ska vara obligatoriskt vid förnyelse av körkort (63 %), något som fortfarande är väldigt ovanligt i världen.

Regelbundna synundersökningar är avgörande för god syn eftersom synen förändras genom livet – många gånger utan att du själv märker det. Vi vill se en lagstiftning med obligatoriskt syntest vid förnyelse av körkort och rekommenderar en synundersökning hos en optiker minst vartannat år, säger Marita Bertilson, Sverigechef Specsavers.

Var fjärde svensk med synfel kör bil utan synhjälpmedel

Samtidigt uppger var fjärde svensk med synfel att de ibland kör bil utan synhjälpmedel (22 %). 1 av 10 (10 %) av de som bär glasögon eller linser har dessutom hamnat i en farlig trafiksituation för att de inte bar synhjälpmedel. För 4 % har bilkörning utan synhjälpmedel till och med lett till kollisioner i trafiken.

God syn och säker bilkörning går hand i hand. Därför är det självklart viktigt att du har glasögon eller kontaktlinser när du kör bil om du använder synhjälpmedel i vanliga fall, fortsätter Marita Bertilson, Sverigechef Specsavers.

Specsavers har följande råd till bilister:

  • Ha alltid ett extra par glasögon liggandes i bilen. Använder du linser kan det vara bra att ha ett extra par linser med dig, speciellt vid längre bilresor. Även om du använder kontaktlinser är det viktigt att du har med dig ett par glasögon för säkerhets skull, ifall något händer med linserna eller om du blir trött i ögonen.
  • Använder du bifokala eller progressiva glasögon, fråga alltid din optiker vad han/hon rekommenderar för bilkörning.
  • Polariserande glas reducerar horisontellt blänk och förbättrar seendet och komforten i starkt ljus. Detta gör att de passar utmärkt för bilkörning.
  • Ett enkelt men viktigt tips är att säkerställa att du har fyllt på spolarvätska innan bilresan.

Hälsa
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in