Här är de mest hållbara börsbolagen – och så mycket har de kvar att göra

Av på 24 november, 2018
Undersökningen Hållbara bolag har gjorts av Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Stora Enso är det mest hållbara svenska börsbolaget. Med 61 av 88 möjliga poäng toppar skogsjätten rankningen Hållbara bolag 2018. I undersökningen har Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och Ekonomihögskolan i Lund rankat 109 svenska börsföretag. Rankningen har gjorts utifrån en rad parametrar som har vägts samman till en totalpoäng.

Resultaten visar att de svenska företagen lyckas bra i sitt hållbarhetsarbete inom områdena klimat, miljö, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö. Ett område som tycks vara utmanande för bolagen är att integrera FN:s hållbara utvecklingsmål, Agenda 2030, i affärsstrategier och riktlinjer.

Vår ambition är inte bara att ranka hur företagen kommunicerar sitt hållbarhetsarbete. Vi vill gå bakom kommunikationen och se hur effektivt bolagens hållbarhetsarbete faktiskt är. Därför har vi gett företagen möjligheten att berätta hur deras arbetsprocesser ser ut bakom kulisserna, säger Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet och den som har haft det yttersta ansvaret att ta fram kriterier och arbetsprocesser för rankningen.

Rankningen visar att de svenska bolagens hållbarhetsarbete har hög förbättringspotential. Även det bästa bolaget har långt kvar till de 88 poäng som är högsta möjliga.

– Vi har inte förväntat oss att något bolag ska kunna kamma hem full pott. Vi har utvecklat rankningen och dess parametrar för att pusha företagen framåt. Vi vill inte peka finger, vi vill lyfta goda exempel, säger Susanne Arvidsson.

De bolag som har rankats finns i tre branscher – kapitalvaror, konsumtionsvaror och material. Electrolux och H&M delar förstaplatsen i branschen konsumtionsvaror. Skanska tar förstaplatsen i branschen kapitalvaror. Stora Enso är bäst i klassen bland materialbolagen – och även bäst totalt av de 109 företag som har rankats i undersökningen.

Resultaten i Hållbara bolag presenteras i dag den 20 november i Dagens industri och Aktuell Hållbarhet. I nästa vecka, den 27 november, hålls konferensen Hållbart näringsliv på Grand Hôtel i Stockholm, då de bästa bolagen står på scenen och delar med sig av sina erfarenheter.

Fakta om rankningen Hållbara bolag 2018:
I rankningen ingår OMX Nasdaq-noterade bolag som tillhör de tre GICS-industrigrupperna: Kapitalvaror, Konsumtionsvaror samt Material. Rankningen bygger på flera olika delmoment. Förutom en kartläggning av information i företagsrapporter och hemsidor har företagen svarat på en enkät där de uppmanats att lämna information om företagens arbete med FN:s hållbara utvecklingsmål, miljö, klimat, mänskliga rättigheter, anti-korruption och medarbetarfrågor. Arbetet med rankningen har genomförts av Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in