Här är länen som näthandlar mest i landet 

By on 26 mars, 2023
Arkivbild

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland. Favoritkategorin för stockholmarna är smycken och accessoarer. Men det är i en annan kategori som svenska folket sticker ut internationellt.

I den senaste Shopping Pulse-rapporten summerar Klarna, som hanterar omkring hälften av alla onlineköp i Sverige, e-handelsåret 2022. Rapporten visar att nästan en av tre svenskar (31%) handlar på nätet varje vecka, och att söndagskvällar kl 21 är den tidpunkt då flest handlar online. De produkter som flest föredrar att köpa online i stället för i fysiska produkter finns inom underhållning (43%), elektronik (42%) och apoteksprodukter (42%).

”Sverige sticker ut internationellt när det gäller just apoteksprodukter. Under fjärde kvartalet köpte dubbelt så många svenskar apoteksvaror på nätet, jämfört med det globala snittet”, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.

Kommuner i Örebro län – onlineförsäljning under 2022 (Klarnas shoppingindex)

Kommun Index
Lekeberg 148
Nora 142
Ljusnarsberg 140
Hällefors 138
Lindesberg 113
Kumla 112
Laxå 111
Askersund 102
Hallsberg 99
Karlskoga 95
Örebro 91
Degerfors 91

Stockholm störst på näthandel

Rapporten för 2022 visar att stockholmarna är de som handlar mest online per capita, tätt följt av Norrbotten och Uppsala. Stockholm ligger hela 15 procent över rikssnittet. Dessutom finns stockholmskommunen Nykvarn på topp-10-listan med kommunerna som hade störst onlineförsäljning per capita. Kronoberg, Kalmar och Västernorrland är de län som handlat minst på nätet. 

Vad svenskarna handlar mest online skiljer sig från region till region. Stockholm är ett av bara två län där smycken och accessoarer är favoritkategorin, som handlas mer än rikssnittet. I många andra län är det snarare nöje och underhållning eller kläder och skor som flest handlar online, medan sport-, hobby- och fritidsprodukter dominerar i länen som hör till norra halvan av landet.

Prisjämförelse lockar  

Rapporten visar att de främsta anledningarna till att svenskarna handlar på nätet är lägre priser (80%), att det är lättare att jämföra priser (78%) och större utbud av produkter (76%).

”Omvärldsläget gör att vi blir mer prismedvetna så det är inte förvånande att pris prioriteras högst när vi väljer var vi shoppar. På nätet finns bra verktyg för att ta bättre köpbeslut, inte minst via Klarna-appen, där det går snabbt och enkelt att jämföra priser”, säger Jesper Eriksson.

Topplista län – total onlineförsäljning per capita och favoritkategorier per region under 2022 (Klarnas shoppingindex)
  Rankning    Region Index (100)* Favoritkategori**
1 Stockholms län 115 Smycken & Accessoarer
2 Norrbottens län 107 Sport, Hobby & Fritid
3 Uppsala län 105 Nöje/underhållning
4 Region Gotland 102 Nöje/underhållning
5 Södermanlands län 100 Elektronik
6 Region Halland 99 Smycken & Accessoarer
7 Västerbottens län 98 Sport, Hobby & Fritid
8 Gävleborgs län 97 Sport, Hobby & Fritid
9 Jämtlands län 97 Sport, Hobby & Fritid
10 Dalarnas län 96 Sport, Hobby & Fritid
11 Örebro län 96 Hälsa & Skönhet
12 Östergötlands län 96 Nöje/underhållning
13 Jönköpings län 95 Kläder & Skor
14 Region Skåne 95 Kläder & Skor
15 Västra Götalandsregionen 95 Kläder & Skor
16 Värmlands län 93 Sport, Hobby & Fritid
17 Västmanlands län 92 Hälsa & Skönhet
18 Blekinge län 91 Elektronik
19 Kalmar län 90 Hem & Trädgård
20 Kronobergs län 90 Barnprodukter
21 Västernorrlands län 84 Sport, Hobby & Fritid

*‎Indexet (100) representerar riksgenomsnittet av antal onlineköp gjorda av svenska konsumenter. Ett högre eller lägre värde anger om man har gjort fler eller färre köp per person än riksgenomsnittet. Indexet justeras efter befolkningens storlek.

** Indexet för ”Favoritprodukter” är beräknat i förhållande till riksgenomsnittet och speglar inte nödvändigtvis de produkter som oftast köps totalt – utan oftast i jämförelse med andra regioner i samma land.

Ekonomi | Örebro/Örebro län

Örebronyheter

Källa: Klarna

You must be logged in to post a comment Login