Hiv smittar inte vid närkontakt

Av på 1 december, 2020

Coronaviruset har effektivt satt stopp för kramar och andra typer av närkontakt, och så måste det förbli ytterligare en tid. Men när pandemin dragit förbi kan vi alla behöva en eller annan kram. Då kan det vara bra att veta att hiv inte smittar vid fysisk kontakt.

– Du kan inte smittas genom att klappa om eller krama en person som lever med hiv. Närkontakt är inte farligt. Det är ett viktigt budskap som förtjänar att lyftas, säger Marie Brorson, strateg på Region Örebro läns stab för hållbar utveckling.

I Sverige rapporteras ungefär 400-500 nya fall av hiv varje år. I dag lever cirka 8 000 personer med hiv i landet varav cirka 98 procent är så kallade välbehandlade.

– När en person har en välbehandlad hivinfektion överförs inte sjukdom vid sexuell kontakt även om kondom inte används. Men, och detta är viktigt, slarva för den sakens skull inte med kondom. Det finns nämligen ett ökat sexuellt riskbeteende bland vissa grupper i samhället, och vet man då inte om att man har hiv finns risken att sprida infektionen till andra. Sen skyddar ju kondomen också mot överföring av andra sexuellt överförbara sjukdomar och mot oönskade graviditeter, säger Marie Brorson.

Negativa attityder
Trots framstegen inom det medicinska området händer det att de som lever med hiv möts av negativa attityder, vilket kan leda till känslor som oro och rädsla hos de utsatta.

– Vi måste tillsammans förändra det synsätt som många gånger finns i samhället gentemot de som lever med hiv, säger Marie Brorson.

Världsaidsdagen
Idag den 1 december infaller Världsaidsdagen, eller World Aids Day som den också kallas. Dagen ägnas nationellt och internationellt åt information och utbildning kring aids och hiv.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in