Högljudda festprissen mest fruktade granne

By on 27 oktober, 2022
Arkivbild

På måndag är det Grannens dag. Men grannar kan både hjälpa och stjälpa. En Sifo-undersökning från Fastighetsbyrån visar att den högljudda festprissen är den granntyp flest svenskar fruktar. Motsatsen, den sura, ljudkänsliga tanten eller farbrorn, kommer på andra plats.

Operasångerskan och den exhibitionistiska nymfomanen är det färre som ser som den värsta grannen.

Grannens Dag instiftades av Kenneth Eneroth i Köping år 2000, för att hedra regionens alla fantastiska grannar, och infaller 31 oktober varje år. Men medan många grannar kan vara hjälpsamma och trevliga kan andra störa hemmamyset. I en Sifo-undersökning har Fastighetsbyrån undersökt vilka granntyper svenskarna minst gärna vill ha. Överst på listan hamnar den högljudda festprissen (29 %). Därefter kommer något av en motsats – den sura, ljudkänsliga tanten/farbrorn (21 %). På tredje plats kommer den skrikiga barnfamiljen.

Grannar skapar mycket känslor och våra mäklare får ofta frågor på ämnet. Många är rädda för att bli störda av sina grannar men minst lika många är rädda för att de själva ska vara ett störningsmoment i grannskapet. Överst på listan hamnar både de som stör, men även de som är känsliga för att bli störda. Man kan nog ana att det är samma personer som ogillar varandra, säger Johan Vesterberg, PR & Kommunikationschef på Fastighetsbyrån.
På fjärde och femteplats på listan hamnar de mer påträngande grannarna – ”Den extremt nyfikna grannen som alltid vill prata” och ” Grannen som alltid knackar på för att få låna saker/verktyg/ ingredienser”. På de fyra nedersta platserna på listan finner vi de grannar med mer eller mindre störande intressen – sex, djur, instrument och opera.

Resultat: Vilken typ av granne skulle du minst gärna vilja ha?

  • Den högljudda festprissen, 29 %
  • Den sura, ljudkänsliga tanten/farbrorn, 21 %
  • Den skrikiga barnfamiljen, 13 %
  • Den extremt nyfikna grannen som alltid vill prata, 9 %
  • Grannen som alltid knackar på för att få låna saker/verktyg/ ingredienser, 5 %
  • Den exhibitionistiska nymfomanen, 4 %
  • Djurälskaren som har ett halvt zoo hemma, 4 %
  • Den fiol/gitarrspelande grannen, 1 %
  • Operasångerskan, 1 %
  • Annat, tveksam, vet ej, 12 %.

Sverige
Örebronyheter

Källa Fastighetsbyrån
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Fastighetsbyrån. Den bygger på ca 1000 intervjuer, med personer i åldern 18–79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 19 – 25 maj 2022.

You must be logged in to post a comment Login