Höstinspiration i kruka

By on 17 september, 2022
På hösten är det vackert med en kombination av rudbeckior, solhattar och olika sorters prydnadsgräs.
Foto: Annika Christensen

När man väljer växter till utomhusplanteringar på hösten är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter de första frostnätterna. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Ett hav av fina växter som passar fint till plantering i kruka. Några exempel är japansk starr Carex morrowii ’Ice Dance’, lampborstgräs Cenchrus (syn. Pennisetum) alopecuroides ’Hameln’, röd solhatt Echinacea purpurea ’Lakota Red’, Echinacea purpurea ’Sombrero Yellow’, fasanfjädergräs Anemanthele lessoniana ’Sirocco’, sommarrudbeckia Rudbeckia hirta var. pulcherrima ’Summerina Butterscotch Biscuit’, kopparstarr Carex buchananii ’Red Rooster’, hängstarr Carex pendula, fältvädd Scabiosa columbaria ’Blue Note’, gul fingerborgsblomma Digitalis grandiflora ’Carillon’, penningblad Lysimachia nummularia ’Goldilocks’ och axveronika Veronica spicata ’Anniversary Blue’.

Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Bladverket är viktigt

För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är som allra vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i vippor och ax. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.

Det finns både ettåriga och fleråriga gräs, men du kan inte räkna med att perenna gräs klarar vintern i en kruka.

Alunrot, Heuchera

Alunrot är en av favoriterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade! Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra utfyllnadsväxt. Även solitärt är den fin och att blanda flera olika sorter av alunrot är effektfullt.

Prydnadskål-Gruppen 

Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klarar sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal plantor tillsammans, till exempel i en låg vid trälåda.

Växter med hängande växtsätt

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är silvernjurvinda, Dichondra argentea, revsuga Ajuga reptans, penningblad Lysimachia nummularia, murgröna Hedera helix, gulplister Lamium galeobdolon och stor slideranka Muehlenbeckia complexa.

Blommande växter

Det finns flera växter som är relativt tåliga och håller sig fina även efter de första frostnätterna.

Här är några favoriter:

….

Aster, Aster, söta blommor i blålila och rosa nyanser.

Blåblomma, Ceratostigma plumbaginoides, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare.

Cyklamen, Cyclamen persicum, är en underbar utplanteringsväxt som finns i mängder av olika rosa nyanser. Det finns blommor i olika storlekar och former, till exempel den bedårande paraplycyklamen som har mycket karaktäristiska foderblad. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus. Ett tips är att plocka in några blommor och sätta i en liten vas på bordet.

Hortensia, Hydrangea macrophylla

Med sina stora blomställningar ger hortensian färg och volym till planteringen. Finns i många fina mättade nyanser av rött, vinrött, rosa, blått och vitt.

Krysantemum, Chrysanthemum x morifolium, är en annan klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar. Krysantemum hittar man numera i princip året om men för den som vill följa de naturliga säsongerna är sensommaren helt rätt tid. Den som gillar starka former väljer bollkryss, badbollsstora plantor i många olika nyanser.

Kärleksört, Hylotelephium, är en robust och volymskapande blomma, som finns i många olika rosa nyanser. Dessutom populär hos bin. Kärleksörten kan med fördel planteras ut i trädgården.

Taranta , Kalanchoe Taranta, är en robust växt med med grova blad. De påminner om Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen Calandiva och är mycket lättskötta. Även höstglöd Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen och Calandiva fungerar fint i utekrukan så länge temperaturen är mild.

Silverfärgade växter

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är silverfärgade växter perfekta att använda. De silvriga bladen gör att starka och fler färger kan blandas utan att planteringen upplevs som rörig. Exempel på växter som klarar sig bra på hösten är silvernjurvinda Dichondra argentea, curryeternell Helichrysum italicum, rabatteternell Helichrysum petiolare, silvergirland Leucophyta brownii och grå helgonört Santolina chamaecyparissus.

Nöje | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Blomsterfrämjandet

You must be logged in to post a comment Login