Hoten mot Sverige ökar

Av på 27 februari, 2021

Hotet mot Sverige och risken för en väpnad konflikt ökar, skriver Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, i en rapport som presenterats i dagarna.

Klarar Sverige ett anfall? Klarar svenskarna en ockupation? Hur skulle en svensk motståndsrörelse skapas?

Författaren och journalisten Stefan Nilsson har under flera år spekulerat om de här frågorna efter bland annat en reportageresa med svenska KFOR i krigets Bosnien. Resultatet är en roman med titeln: Belägrad huvudstad, slaget om Östersjön. En roman med bitvis skarp kritik mot dagens politik, dagens samhälle och dagens mediasituation i Sverige blandat med teknik som skulle kunna beskrivas som semi science fiction. Allt vävs in i en utdragen kärlekshistoria med samtal om kvinnligt och manligt, jämställdhet och erotik.

Så här beskriver författaren boken:
Ulf är en romantisk drömmare som får flera oväntade uppvaknanden när politikerveckan i Almedalen attackeras av främmande makt och Stockholm blir belägrat. Dagens samhälle, dagens mediasituation och riskerna med kortsiktig populistisk politik kommer i dagen när den svenska modellen bryts ner på några dagar.

Boken utspelar sig i en snar framtid i Sverige och våra grannländer. Småland, Gotland, Stockholm och Östersjön är centrala i berättelsen där en modern ubåt, H.M.S. Kronan är en högteknologisk autonom krigsmaskin som lurar under Östersjöns dunkla vattenyta.

Ett försvarskrig leds av okuvliga kvinnliga stridspiloter: Ragna och Jane. De dras även in i en strid de inte väntat sig: hur hårt sitter manlighetsnormernas struktur?

Het erotik blandas med inslag av högteknologi, fantasy och science fiction. Erövringar får dubbel betydelse. Men mest handlar det om strategier för att slå ut fienden, i en politiskt korrupt värld där kvinnor seglat ifrån männen i utbildning, ledarskap och kunskap. Krig, sex, samhällskritik och myter får sitt spelrum i berättelsen som tog sin frågeställning i hur en modern, tillspetsad Riddarsaga skulle kunna se ut…

Boken ”Belägrad huvudstad” finns ute nu.

Kultur
Örebronyheter

Källa: H.M.S. Kronan

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in