Immanuelskyrkan i Örebro storsatsar på ny kyrka

Av på 1 juni, 2021

En ny jättekyrka med 80 nya hyreslägenheter byggs nu i Örebro av PEAB på uppdag av Immanuelskyrkan. Förutom att församlingen ska bygga en ny kyrka på sammanlagt 3500 kvadratmeter i två plan, kommer också ett fastighetsbolag bildas för att kunna bygga inte mindre än 80 hyreslägenhter i samband med nybygget. Den nya stora kyrksalen kommer rymma uppemot 1000 personer när alla ytor används.

Enligt ett pressmeddelande är Immanuelskyrkans nybygge sannolikt det störst byggprojektet en ideell förening tagit sig an i Örebro. Totalt omfattar projektet drygt 200 miljoner, varav kyrkans nya lokaler omfattar 61 miljoner.

Terrasser ökar i popularitet

Till flera av de nybyggda lägenheterna blir det stora terrasser utplacerade på tre olika plan.

Efterfrågan på indragna takvåningar med takterrasser ökar konstant på den svenska bostadsmarknaden och ökar i popularitet. Både i storstäder och ute på landsorten är takvåningar med takterrasser idag ett starkt argument för att locka hyresgäster eller köpare. Fastigheter med takterrasser blir också mer attraktiva och många bostadsutvecklare inser möjligheterna att ge ett bostadsområde högre status genom att erbjuda takvåningar.

Takterrasser innebär ofta problem med bygghöjd

Ett problem för många arkitekter och byggkonstruktörer är dock att man med traditionella byggmetoder får svårt att inom givna bygghöjder rita in takterrasser. Dessutom ställs man inför ett betydande nivåskillnads-problem då det ofta krävs en påbyggnad på takterrassens bjälklag med minst 35 – 40 cm för att klara nuvarande energikrav.

Koljern-terrasser minskar bygghöjd

Koljern Nordic har lösningen på problemet; ett svenskutvecklat takterrasselement tillverkat av Foamglas med Koljern-teknik, helt utan betong. Elementen är prefabricerade och möjliggör snabb installation och tar bort behovet av påbyggnad, vilket ger stora fördelar.

Terrasselementen är isolerade med Foamglas och självbärande vilket möjliggör terasskonstruktioner med upp till 9 meters fri spännvidd vid normala personlaster. Elementen är tunna och lätta och ger samtidigt en höjdbesparing på cirka 50 % jämfört med traditionella takterasskonstruktioner. Elementen är brandsäkra, fukt- och vattentäta och garanterar sitt isoleringsvärde i minst 50 år utan ålderspåverkan.

Ett alternativ har tidigare varit att man med uppstolpade lägenhetsgolv har jämnat ut nivåskillnaden mot takterrasserna, eller ett sänkt innertak i lägenheten undertill. Nackdelen är att det minskar rumshöjden och rymd. Koljern-terrassen är därför en utmärkt produkt för att spara bygghöjd och förenkla för tillgänglighetskrav.

Miljövänligt och cirkulärt byggande

Koljern-terrasser är konstruerade av cirkulära material och kan demonteras, återanvändas och återvinnas. Elementen ersätter isolerade betongstrukturer och möjliggör mer hållbart och cirkulärt byggande.

Om Koljern

Koljern® en patenterad teknologi som sammanfogar lättviktsisolering av Foamglas® med en ram av lättbalkar i stål till en bärande konstruktion. Foamglas består av 60-70% återvunnet returglas, tål mycket höga tryck och bildar en konstruktion där betong inte behövs. Koljernelement är en ETA-godkänd, standardiserad produkt som är fuktsäker och håller högsta brandklassning med mycket goda isolervärden. Den överskrider marknadens längsta materialgaranti på 50 år.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Koljern Nordic

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in