Ingen ensidig bojkott mot Ryssland

By on 5 maj, 2023
Foto: Svenska Fäktförbundet

Svenska Fäktförbundet följer Riksidrottsförbundets internationella riktlinjer som innebär att svensk idrott enbart bojkottar när det finns en sanktion beslutad av antingen Europeiska Unionen eller Förenta Nationerna.

Internationella Fäktförbundet har beslutat att, enligt de kriterier som fastställts av Internationella Olympiska Kommittén, tillåta ryska och belarusiska fäktare att delta i internationella tävlingar som neutrala fäktare, utan nationsbeteckningar, flaggor eller andra nationsfärger. Detta träder i kraft samtidigt som kvalet till OS i Paris inleds.

I helgen genomförs de första OS-kvaltävlingarna och på Grand Prix-tävlingen i Cali, Colombia, deltar Emma Fransson i damvärja. På världscuptävlingen på damflorett i bulgariska staden Plovdiv deltar Ester Schreiber och Miriam Schreiber.

På Svenska Fäktförbundets hemsida har fram till nu varit ett ställningstagande som förbundet gjorde i början av mars 2022 när andra rekommendationer från IOK och FIE var gällande. Det har var giltig fram till nu då de nya beslut som fattats på internationell nivå träder i kraft. Svenska Fäktförbundet beklagar om denna text kunnat misstolkas som att Svenska Fäktförbundet nyligen beslutat om en bojkott.

– Vi är mycket kritiska till att fäktare från Ryssland och Belarus tillåts delta i de internationella tävlingarna och har aktivt verkat mot de beslut som till slut fattats av IOK och FIE, säger Otto Drakenberg.

Sport | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Fäktförbundet

You must be logged in to post a comment Login