Inget bevattningsförbud – men kommunen uppmanar till försiktighet med vattenförbrukningen

Av på 26 juli, 2018

Den långvariga värmeböljan och perioden utan regn märks på många sätt i vårt land. Örebro kommun bevakar vattennivåerna och läget i sjöarna som fyller på Svartån är stabilt, även om nivåerna har sjunkit.

Det är för närvarande inte aktuellt med bevattningsförbud i Örebro kommun. Däremot är uppmaningen att vi alla hjälps åt och är försiktiga med användningen av vattnet. En särskild uppmaning gäller kommunens ytterområden.

Förra året kompletterade vi mätare i de tre sjöar som fyller på Svartån, så att vi kan följa läget i realtid här från Örebro. Vi ser att läget fortfarande är stabilt, även om det torra vädret förstås medför sjunkande nivåer, berättar Eva Jonsson, Tillförordnad förvaltningschef på Tekniska förvaltningen, Örebro kommun.

Specifik vädjan till ytterområdena
Kommunens uppmaning är att alla hjälps åt och är försiktiga med användningen av vattnet. En specifik vädjan gäller boende i Örebro kommuns ytterområden: Kilsmo, Breven, Anstorp, Flåten, Närkes Kil och Glanshammar. Det är för närvarande inte aktuellt med bevattningsförbud i Örebro kommun, men det kan bli aktuellt i ovanstående områden om vädret fortsätter att vara varmt.

Örebro kommun jobbar själva med att hålla låg vattenförbrukning, till exempel vattnas parker och planteringar med vatten som kommer direkt från Svartån.

Det började med under förra året, och det visar sig att växter också mår bättre av det näringsrika vattnet istället för det renat dricksvatten, förklarar Eva Jonsson.

Ett meddelande har skickats till föreningar som sköter fotbollsplaner där de avråds från att vattna fotbollsplanerna i så stor utsträckning som möjligt.

Privatpersoner kan köpa vatten
För dem som har egen brunn och där vattnet sinar finns möjlighet att köpa vatten vid tre betalstationer i Örebro.

Tips på minskad vattenförbrukning
De vanliga tipsen för att inte använda mycket vatten kan tyckas små i sammanhanget, men är nog så viktiga:

  • Ställ en kanna kallt vatten i kylen istället för att spola vattnet länge.
  • Stäng av vattnet när du tvålar in dig i duschen och vid tandborstning.
  • Ta vara på regnvatten när det regnar och använda till bevattning av trädgården.
  • Undvik att tvätta bilen.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in