Invigning av operationsrobot på USÖ den 22 maj.

Av på 20 maj, 2013

På onsdag 22 maj sker ett stort tekniskt framsteg för länets titthålskirurgi då USÖ inviger den nya operationsroboten.

– Det är en investering som kommer att ge både kortare vård- och sjukskrivningstider för patienter och samtidigt blir det smidigare och enklare för kirurgen att operera, säger Peter Matthiessen, kirurg och processledare för implementeringen av den nya roboten.

– Operationsroboten har en kraftfull dator och avancerad fin-mekanik. Den har tre armar för kirurgiska instrument och en arm för en kamera. Den opererande kirurgen sitter vid ett manöverkonsoll strax intill med en assisterande kirurg vid patientens sida.

Ökad precision

– Den robotbaserade kirurgin har flera fördelar, bland annat ökad precision, bättre syn och möjlighet att komma åt på ställen som är svåra med traditionell kirurgi. Kirurgen får en kraftigt förstorad och tredimensionell vy av patientens inre och kan förstora bilden upp till10 gånger.

En stor fördel med att använda roboten är att precisionen ökar och roboten darrar aldrig på handen. Patienterna återhämtar sig dessutom snabbare än vid en traditionell öppen operation.

Fyra kliniker delar på roboten

De kliniker som planerar att använda den kirurgiska roboten är Kirurgiska kliniken, Kvinnokliniken, Öron-näsa-halskliniken och Handkirurgiska klinken. Roboten kan innebära tydliga kvalitetsförbättringar i trånga områden där det kan vara svårt och trångt att komma åt och operera. Men det är till 100 procent kirurgen som fortfarande bestämmer vad som ska hända, betonar Peter Matthiessen. Roboten kan varken programmeras eller ta egna beslut.

Satsande universitetssjukhus

– Jag tycker att den nya investeringen är en tydlig markering att landstinget vill satsa vidare på den laparoskopiska kirurgin (titthålskirurgi). Vi är ett universitetssjukhus som ska leda utvecklingen genom nya metoder och teknik. Vi tror också att detta kan innebära en lockande framtid för läkare och alla andra medarbetare på operationsavdelningen på USÖ avslutar Peter Matthiessen.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in