- Örebro HKs William Wikman avstängd
- Trafikljus ur funktion i korsning
- Ta chansen att höja julstämningen för Kumlas äldre
- Gemensam dialog om klimatomställningen
- Storseger för herrarna tung förlust för damerna
- Mingel – *Makeriet* Lördag 30 November 2024
- Örebro HK föll efter tappert spel borta mot Brynäs
- Den cirkulära popup-butiken Öround förlänger
- BIK Karlskogas Casper Haugen Evensen stängs av i fyra matcher
- Privat aktör är godkänd för att driva vårdcentraler
Järle kvarndamm både kultur och vatten
Järleån och Järle kvarndamm är ett välbesökt område i Nora kommun och Örebro län. Området är både ett naturreservat, ett europeiskt Natura 2000-område och ett riksintresse för kulturmiljövård.
Länsstyrelsen får en del frågor kring vad som kommer att hända med Järle kvarndamm. Naturvårdsverket, som äger kvarnen och dammen, vill skapa en långsiktigt hållbar lösning ur miljövårdande perspektiv.
Stora delar av Järleån är utpekad som riksintresse för naturvården och en större del av vattendraget ingår i naturreservatet och Natura 2000-området Järleån, området kring Järle kvarn ingår också i ett riksintresseområde för kulturmiljövården och här finns skyddade fornlämningar.
Vid Järle har vattnet alltsedan medeltid utnyttjats för olika verksamheter, till att börja med fanns masugn och hammarsmedja för framställning och bearbetning av järn. Senare tillkom även såg och kvarn, sedan 1973 har vattenkraften endast använts till att producera el och elproduktionen upphörde 2017.
Regleringen vid dammen lever inte upp till Sveriges åtaganden om gynnsam bevarandestatus i Natura-2000 området, enligt bestämmelser i EU-rätten. Därför behöver något göras för att leva upp till EU-kravet och ansvaret ligger på Naturvårdsverket som äger dammen.
Naturvårdsverkets förslag, så kan området se ut i framtiden
Flera olika lösningar har utretts genom åren, Naturvårdsverket lämnade in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Nacka 2020. I ansökan föreslår Naturvårdsverket att dammluckorna tas bort och att dammtröskeln justeras, åtgärden innebär att vattenspegeln vid kvarnen försvinner och att den forsmiljö som fanns innan vattenkraften började utnyttjas på 1500-talet återskapas.
Själva kvarnbyggnaden bevaras och förblir intakt, bron över dammen behålls och rustas upp.
Genom att ta bort dammluckorna skapas fria vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande djur, till exempel flodpärlmussla. Flodpärlmusslan är beroende av öring för att överleva och kunna föröka sig. Öringen i sin tur behöver fria vandringsvägar och variationsrika miljöer som strömmande vatten, sten och gömslen.
Naturvårdsverkets mål är att skapa en långsiktigt hållbar lösning som uppfyller lagstiftningens krav, naturvårdens mål om ett levande vattendrag och minimerar skadan på kulturmiljön. En ytterligare målsättning har varit att den aktiva regleringen och den kontinuerliga skötseln och underhållet av dammluckorna ska upphöra.
Naturvårdsverkets förslag på hur området vid Järle kvarn behöver förändras Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens roll i prövningen i mark- och miljödomstolen
Länsstyrelsen har i uppdrag att värna om värdefulla kulturmiljöer, naturen och den biologiska mångfalden. Under prövningen i mark- och miljödomstolen begärde man att Naturvårdsverket skulle komplettera ansökan för att få en bättre bild av hur kulturmiljön skulle påverkas om förslaget skulle bli verklighet. Det är mark- och miljödomstolen som beslutar om tillstånd och gör avvägningen mellan naturvårds- och kulturmiljöintressen.
Mark- och miljödomstolen höll huvudförhandling den 20–21 januari 2021 och meddelade dom den 18 mars 2021. I beslutet godkände domstolen miljökonsekvensbeskrivningen och gav Naturvårdsverket tillstånd till att genomföra de ansökta åtgärderna.
Länsstyrelsens roll i prövningen i Mark- och miljööverdomstolen
Mark- och miljödomstolens beslut om tillstånd överklagades av intresseorganisationer, Nora kommun samt ett antal enskilda sakägare. Inför förhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen har parterna fått utveckla sin talan.
Länsstyrelsen överklagade inte Mark- och miljödomstolens beslut, men fick föreläggande om yttrande. Vi lämnade yttrandet till Mark- och miljööverdomstolen den 25 maj 2022.
Mark- och miljööverdomstolen har kallat Länsstyrelsen till huvudförhandling och syn den 16–17 februari 2023.
Kultur | Järle
Örebronyheter
Källa: Länsstyrelsen Örebro län
Latest News
-
Det här packar svenskarna med sig i jul
Med få semesterdagar kan svenskar få en lång julledighet och...
- Posted december 2, 2024
- 0
-
Brand i flerfamiljshus
SOS-alarm meddelar att de skickar resurser till en misstänkt brand...
- Posted december 2, 2024
- 0
-
Korvkartan 2024
I 2024 års upplaga av Korvkartan har Circle K gjort...
- Posted december 2, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 2, 2024
- 0
-
Ökat informationsflöde för att bekämpa organiserad brottslighet
En viktig del av regeringens arbete med att trycka tillbaka...
- Posted december 2, 2024
- 0
-
Statsministern reser med flera statsråd till Japan och Sydkorea
Den 3–7 december reser statsminister Ulf Kristersson till Japan och...
- Posted december 2, 2024
- 0
-
Örebro HKs William Wikman avstängd
Örebro Hockeys William Wikman drog på sig ett matchstraff under...
- Posted december 1, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login