Jhonas Enroth får Honken Trophy 2021-2022

By on 28 mars, 2022
Arkivbild

Örebro HK:s fighter mellan målstolparna, snart 34-årige Jhonas Enroth, har tilldelats priset Honken Trophy för säsongen 2021-2022.

Priset är uppsatt av Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna efter säsongen 2001-2002 och HV 71:s Stefan Liv blev den förste som fick priset, som uppkallats efter målvaktslegenden Leif ”Honken” Holmqvist. Därefter fick Henrik Lundqvist, Frölunda Honken Trophy tre år i rad och nu senast mästarmålvakten Viktor Fasth, Växjö.

-Det ska verkligen bli kul att dela ut priset till Jhonas, som har en fin karriär bakom sig och den här säsongen varit strålande, säger ”Honken”.

Jhonas Enroth har finfina 92.43 i räddningsprocent och har hållit nollan i sex matcher under säsongen. Han har vaktat målet för Örebro under 42 av de 52 grundseriematcherna.

Jhonas Enroth har en gedigen karriär bakom sig. Han fostrades i Huddinge IK och hamnade sedan i Södertälje SK. Säsongen 2009-2010 blev det NHL i Buffalo Sabres och i världens bästa liga har han i övrigt representerat Dallas Stars, Los Angeles Kings och Toronto Maple Leafs.

Säsongen 2017-18 blev det KHL och Dinamo Minsk för Jhonas och detta i två säsonger. De senaste två säsongerna har han spelat för Örebro HK.

Jhonas Enroth var med i Tre Kronor, som vann silver i Sotji-OS 2014. 2013 var han med i det Tre Kronor som vann VM-guld i Globen, där han dessutom blev vald till Världens Bäste Målvakt och med i VM:s All Star Team. Han har även ett JVM-silver på sin meritlista.

Motiveringen:

”En riktig fighter i målet med en härlig vinnarinstinkt. Har varit sitt lags nyckelspelare under säsongen med finfina 92.43 i räddningsprocent och sex hållna nollor i kolumnen. Hans rutin i målburar hockeyvärlden runt har betytt mycket.”

Örebro | Sport
Örebronyheter

Källa: Svenska Ishockeyförbundet

You must be logged in to post a comment Login