Jobba hemifrån – så blir du effektiv

Av på 8 april, 2021

1. Välj en bra placering för din arbetsplats.

Du bör avgränsa en arbetsyta, för att kunna skilja på din tid för arbete och tid för avkoppling. Många av oss har kanske inte lyxen att kunna inreda ett helt rum som kontor, men fall inte för frestelsen att ha hela huset som din arbetsplats.

Se till att ha så mycket naturligt ljusinsläpp som möjligt, det håller oss mer alerta än belysning från lampor.

2. Se till att du sitter bekvämt och ergonomiskt.

Om du ska sitta i flera timmar framför datorn behöver du en ergonomisk arbetsplats. Ett stadigt och lagom högt skrivbord till bästa pris, som dessutom passar in med din övriga inredning, är tillsammans med en riktigt skön skrivbordsstol det viktigaste i ditt hemmakontor. Ta små pauser och rör på dig, var försiktigt så att du inte får ont i rygg och axlar.

3. Skapa rutiner.

Börja dagen som om du skulle till kontoret: ät frukost, duscha och klä på dig. Fall inte för frestelsen att gå runt i pyjamas eller morgonrock hela dagen, för då kommer du att få svårt att koncentrera dig och kommer att distraheras av småsaker. Sätt igång att arbeta samma tid som du alltid brukar, ta kaffepaus och lunch vid samma tidpunkt som tidigare.

Håll rent och snyggt runt din arbetsplats, och gör det gärna lite fint med några krukväxter eller tavlor som du tycker om. När vi trivs på vår arbetsplats blir vi mer produktiva, och det gäller även där hemma.

4. Planera.

Skriv en ‘att göra-lista’ både för dagen och för veckan. Ju mer struktur du kan få in, desto effektivare kommer du att arbeta. Lägg gärna upp arbetsuppgifterna på samma sätt som på kontoret, kanske du brukar ta de jobbigaste eller mest tidskrävande på morgonen och de lättaste eller roligaste på eftermiddagen när du känner dig lite tröttare.

5.  Slösa inte med tiden.

Var disciplinerad och surfa inte på de sociala nätverken eller prata bort en timme med syrran bara för att ingen kontrollerar dig. Friheten du har genom att jobba hemifrån kommer också med ansvar.

Antagligen har du någon typ av mål eller sysslor du måste ha gjort färdigt i slutet av dagen, och om du hela tiden tar paus för annat kommer du att behöva jobba till sent på kvällen för att bli klar.

6. Bra förvaring.

Se till att du har bra förvaring i ditt kontor, framförallt om du behöver använda dig av pärmar, dokument eller liknande. Om ditt skrivbord ser stökigt ut eller om soffbordet börjar svämma över av papper är det svårare att fokusera. Var sak på sin plats.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Heymedia Partners

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in