Jörgen Persson har valt ut OS-truppen i bordtennis

Av på 15 maj, 2021
Foto: Manfred Schillings

Med lite mer än två månader kvar till OS i Tokyo står det nu klart vilka spelare som ska representera Sverige i lag och singel under spelens bordtennisdel. Sveriges herrar vann OS-kvalet i portugisiska Gondomar i januari 2020 och kvalificerade därmed ett lag till OS och sedan tidigare är även världsåttan Mattias Falck klar för spel i både singel och lag samt Linda Bergström i damsingel.

Nu har herrarnas förbundskapten Jörgen Persson, i samråd med Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, meddelat vilka som får de återstående platserna, en i singel och två i lag samt en reserv. SOK tar formellt ut truppen 19 maj. 

24-årige Anton Källberg kommer att göra Mattias Falck sällskap i herrsingelklassen och dessa båda kompletteras av Kristian Karlsson i lagturneringen. Reserv på plats kommer Jon Persson att vara.

– Mattias Falck är sedan tidigare uttagen av SOK som singelspelare och nu kompletterar vi med Anton Källberg i singel och Kristian Karlsson som tredje lagspelare. Jon Persson följer med till Tokyo som reserv på plats medan övriga spelare i herrtruppen, Truls Möregårdh och Elias Ranefur, får koncentrera sig på att konkurrera om en plats till kommande mästerskap. Båda dessa har framtiden för sig och är på väg uppåt, kommenterar herrarnas förbundskapten Jörgen Persson och fortsätter:

– När det gäller singelplatsen har jag alltså valt att ta ut Anton Källberg som haft en fantastisk säsong i  tyska Bundesliga där han i sitt lag Borussia Düsseldorf successivt tagit mer och mer ansvar som försteman. Han avgjorde exempelvis European Champions League på ett imponerande sätt i vintras och trots att Anton är rankad som fyra av våra spelare så är det ingen tvekan om att han har tillhört våra två bästa spelare denna säsong. Kristian Karlsson är ett utmärkt komplement som lagspelare och en stark dubbelspelare som kan spela både med Anton och Mattias samt absolut gå in och ta sina singelmatcher för laget med sin höga högsta kapacitet. Både Anton och Kristian visade för övrigt fin kapacitet i WTT-tävlingen i Doha, Qatar tidigare i våras med två kvartsfinaler i tuff konkurrens.

Det är nu även klart att Stina Källberg, som föll knappt i det europeiska OS-kvalet tidigare under våren, kommer att åka med till Tokyo som sparring åt Linda Bergström.

– Det råder ingen tvekan om att vi ställer ett starkt och konkurrenskraftigt landslag i OS-hagen denna sommar. Med rätt lotting och en smula flyt så har herrlaget en god medaljchans och det ska även bli spännande att följa våra singelspelare som alla tre inger stor respekt. Ser man till helheten med framförallt Truls Möregårdh på väg tillbaka efter skador så blir OS i Paris 2024 bara mer och mer intressant, säger Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson.

Den svenska bordtennistruppen vid OS i Tokyo (världsranking inom parentes):

Herrsingel

Mattias Falck, Halmstad BTK (8)
Anton Källberg, Söderhamns UIF (53)
Herrar lag
Mattias Falck, Halmstad BTK (8), född 1991
Kristian Karlsson, Halmstad BTK (29), född 1991
Jon Persson, Söderhamns UIF (43), född 1986
Anton Källberg, Söderhamns UIF (53), född 1997

Damsingel

Linda Bergström, Ängby SK (81), född 1995

Sport
Örebronyheter

Källa: Svenska Bordtennisförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in