Kom ihåg att deklarera uthyrning

By on 16 april, 2024
För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av.
Arkivbild

Vid uthyrning av bostad, båt, släp eller husbil kan hyresintäkten behöva tas upp i deklarationen. I år får Skatteverket kontrolluppgifter från både svenska, och europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

Vissa uppgifter syns i den förtryckta deklarationen men alla gör inte det.

Nytt för i år är att uppgifter om uthyrning via vissa digitala plattformar under 2023 lämnas till Skatteverket. Det är samma regler som tidigare om hur inkomsterna ska beskattas. 

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga. Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

Från april går de svenska uppgifterna att ta del av på Mina sidor och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska. Skatteverket planerar att ha riktade kontroller till hösten. Den sena kontrollen beror på att de utländska uppgifterna är på plats först till sommaren.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Reglerna för uthyrning av privatbostad i korthet:

Den som hyrt ut en bostad får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år, avdraget är tänkt att kompensera för alla extra kostnader som kommer av att hyra ut. Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt, har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av.

Reglerna för uthyrning av båt, släp och husbil i korthet:

Vid uthyrning av en privat tillgång är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst. Vissa särskilda avdrag kan göras. Skatten på överskottet är 30 procent. Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Skatteverket

You must be logged in to post a comment Login