Kvarteret Stenen nominerat till Byggnadspriset

Av på 15 december, 2020
Foto: Magnus Wahman

Med sin karaktärsfulla arkitektur har Kvarteret Stenen nominerats till Örebros Byggnadspris, priset delas ut av Örebro kommun och syftar bland annat till att stimulera skapandet av en estetiskt, socialt och ekologiskt hållbar stad.

Tillsammans med Asplund Fastigheter har White Arkitekter förbättrat kvarteret i korsningen Grev Rosengatan och Skolgatan i Örebro. Ambitionen var att skapa Sveriges mest attraktiva studentbostäder med fokus på delningsekonomi, hållbarhet och spontana möten.

– Vi är väldigt glada över nomineringen till Byggnadspriset som belönar goda resultat inom arkitektur och byggande liksom stimulerar engagemanget för arkitektur. Med Kvarteret Stenen har vi lyckats integrera hållbarhet och välbefinnande med formstark arkitektur på ett sätt som gjort att byggnaden blivit ett nytt utropstecken i Örebro, säger Oskar Widlund, kontorschef på White i Örebro.

Kvarteret Stenen färdigställdes för knappt en månad sedan. Det utmanande ”guldhuset” inrymmer bland annat 41 yteffektiva och flexibla studentbostäder och generösa takterrasser med dramatisk utsikt över centrum. Byggnaden uppmuntrar till hållbart resande genom att erbjuda bilpool och laddningsstationer för elbilar på gården. Uppglasade cykelrum i entréplan gör det bekvämt och tryggt att parkera cykeln. Här finns även tryckluft, arbetsbänk och verktyg att låna vid behov. Arkitekturen och den guldfärgade fasaden ger ett lyft åt stadsbilden. 

Vinnaren av Örebros Byggnadspris 2020 utses under en prisceremoni den 21 december.

Lokalt | Örebro
Örebronyheter

Källa White
Läs mer om tävlingen och de nominerade här » https://www.orebro.se/byggnadspriset 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in