Lalehs nya album ”Vatten” ute nu

Av på 27 mars, 2022

Efta tre års arbete är det nu dags för Laleh att släppa det helt nya albumet ‘Vatten’. De tidigare släppta singlarna ‘Allt kommer bli bra’, ’Minnet av ett hav’ och ‘Leopard’ är tre av albumets totalt tio låtar. ‘Vatten’ släpps idag på hennes nystartade skivbolag PALANG.

– För det mesta av en består ju av är vatten och det andra lilla är bara idéer jag har om mig själv, t.o.m mina sorger och mina tårar är bara var vatten, som i låten Vatten när jag är ”bortskämd som tror jag vet vem jag är, nej jag slutar inte här” så kanske slutar inte vår historia på samma sätt varje gång. Kanske blir vi bättre, säger Laleh.

Laleh om låtarna

’Det kommer bli bra’ släpptes i början av pandemiåret 2020. Det kom att bli en tid då hoppet och hopplösheten delade upp alla omkring mig mer än någonsin.

I låten ‘Socker och vatten’ förstod jag att även jag var delad, en del av mig var hoppfull en annan hopplös. Jag konfronterades med oss, vår historia, hur farlig hopplöshet kan vara, hur snabbt vi, allt kan förändras. Men i refrängen så slår det mig att, men ”jag är ju mest socker och vatten, jag kan bli bättre, gör om och gör rätt igen, allting är möjligt för socker och vatten”.

I ‘Ramla hela vägen hem’ ramlar man hela vägen fram till den man är och för att bli bättre måste man våga gå sönder: ”Det får väl brista, det kommer blommor ur det, jag vet, man måste gå sönder för att bli lite bättre”.

I låten ‘Leopard’ kommer jag ändå på att ”jag är bra, denna solen den har fläckar som en leopard”. Att lära sig leva med sina brister, allas våra brister, att våga påminnas om att vi alla är båda är goda och onda. Dem farligaste människorna är dom som tror att dem bara är goda och bara kan göra gott, tänk allt ont vi människor vi i godhetens namn.

Men att alltid hålla koll på det goda och onda i en tar på krafterna. Jag känner igen pappas grubblande ansiktsuttryck. Jag som lovade mig själv att aldrig bli som honom när alla sa hur lika vi var. Mamma ville att jag skulle vara en realist och försonas med hopplösheten istället, iallafall till den grad att jag alltid skulle ta hand om mig själv, innan jag hoppades för Världen.

I ‘Hallå vänta’ försöker jag hedra hennes önskan men ändå komma runt den, att lyckas behärska den kanske viktigaste utmaningen vi står inför, att ”ge allting man har, men inte slösa bort sig” och orka ”så i jorden nu och leva på en känsla att blommor dom slår ut”.

I låten ‘Ett slag’ slår jag ett slag i luften ”när ingen tittar på, jag tror jag ändå känner, jag tror jag känner hopp”. Jag som är både ond och god, hoppfull och hopplös, men så inser jag att ”ingen kommer va perfekt, men, man kan väl ändå göra nånting rätt”.

I ‘Minnet av ett hav’ tittar jag ut över det djupa vattnet och tänker på alla gånger hoppet inte räckte ända fram, ändå lyckas man bli yr på den luriga känslan av att ”allt har en mening”, för att i nästa stund komma på mig själv ”ja, vi säger det var meningen, ja vi kallar det så, alla vi som står här på land”.

Kanske är hoppet och meningsfullheten inte ett rus, utan en tanke man tänker med försiktighet och med havet som kuliss ”om jag går vilse, få mig att hitta tillbaks, visa mig havet igen, allt som fanns före och är större än jag”. Att hoppet alltid faller på att vi vuxna måste bära det kan inte barnen hjälpa, dom kan bara förstå ”det kommer bli bra”.

I låten ‘Vattenlilja’ är jag kvar djupt nere i havet med ringarna på vattnet och stenarna på botten, där ”simmar jag runt men så tittar jag upp ”och där står dom och sjunger ”välkommen hem”.

Laleh har alltid gått sin egen väg ända sen 2005 då hon bestämde sig för att lära sig musikhantverket från grunden och producera sina album själv. Laleh har hundratals låtar i bagaget som hon producerat för både sig sig och andra artister. Den första singeln från det kommande albumet ”Det Kommer Bli Bra” är redan trefaldigt belönad med platina. Den 10 juni 2022 skriver Laleh än en gång historia när hon som första kvinnliga svenska artist spelar på ett utsålt Ullevi i Göteborg.

Låtlista ‘Vatten’

1. SOCKER OCH VATTEN
2. LEOPARD
3. RAMLA HELA VÄGEN HEM
4. MINNET AV ETT HAV
5. HALLÅ VÄNTA
6. DET KOMMER BLI BRA
7. VATTENLILJA
8. VATTEN
9. ETT SLAG
10. TITTA NÄRMARE

Kultur
Örebronyheter

Källa: PR & Beyond

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in