Lamborghini SC63 redo att slåss mot världens bästa

By on 22 juli, 2023
Bild: Lamborghini Sverige

Lamborghini Squadra Corse har presenterat varumärkets nya LMDh-racerbil. 2024 tar den sig an världsmästerskapet för sportbilar, inklusive 24-timmarsloppet på Le Mans.

Lamborghinis motorsportavdelning, Lamborghini Squadra Corse, har presenterat varumärkets nya LMDh-racerbil, SC63, i samband med Goodwood Festival of Speed i England.

Prototypen av racerbilen – den första i fabrikens 60-åriga historia – kommer att tävla i Hypercar-klassen i 2024 års upplaga av FIA World Endurance Championship, som inkluderar 24-timmarsloppet på Le Mans. SC63 kommer även att delta i GTP-klassen i det amerikanska sportbilsmästerskapet, IMSA WeatherTech Sportscar Championship Endurance Cup, som inkluderar 24-timmarsloppet på Daytona och 12-timmarsloppet på Sebring.

Lamborghini går därmed in på den högsta nivån av internationell sportbilsracing, och det italienska märket kommer att slåss om troféerna mot tuffa konkurrenter som Ferrari, Porsche, Cadillac, BMW, Peugeot och Alpine.

Mest avancerade racerbil någonsin

– SC63 är Lamborghinis mest avancerade racerbil någonsin. Med sin högteknologiska drivlina följer den vår strategi, Direzione Cor Tauri, som visar vägen för elektrifieringen av vårt varumärke och vår produktportfölj. Möjligheten att tävla i världens största och mest krävande långlopp med en hybriddriven racerbil följer vår vision för framtidens supersportbil. Något som vi redan har visat med lanseringen av nya Revuelto, säger Stephan Winkelmann, VD för Automobili Lamborghini.

Hjärtat i nya Lamborghini SC63 är en 3,8-liters biturbo V8, som är speciellt utvecklad för det nya motorsportprogrammet. Den nya motorn kombineras med en standardiserad växellåda samt elmotor och batteri, som är lika för alla deltagare i LMDh-klassen, och den totala prestandan är begränsad till 680 hästkrafter enligt LMDh:s regelverk.

– Motorsporten är en värdefull och krävande testbädd för vår teknik. SC63 är en spännande utmaning, både ur ett tekniskt och ett mänskligt perspektiv. Utvecklingen av motorn, karossen och tekniken är en process som utmanar oss och som driver oss att höja vår standard ännu en nivå. Nu är det, bokstavligen, dags att få hjulen att snurra och förbereda sig för säsongen 2024. Under utvecklingen av LMDh-racerbilen har vi också stort fokus på möjligheten att föra över tekniken till våra produktionsbilar, förklarar Rouven Mohr, Chief Technical Officer på Lamborghini.

Samarbete med Ligier och Iron Lynx

Lamborghini har valt motorsportexperten Ligier som partner i utvecklingen och produktionen av monocoque och chassi till nya SC63. Som den första LMDh-deltagaren att välja Ligier som partner har Lamborghini haft möjligheten att specificera sina krav, bland annat gällande utformningen av bilens chassi, den totala viktfördelningen samt tillgången till service av kritiska ställen, en viktig faktor under långdistanslopp.

Bilens kaross är designad av Lamborghinis eget designcenter, Centro Stile, i nära samarbete med ingenjörerna från Lamborghini Squadra Corse. Det gör att SC63 framstår med distinkta element, till exempel den y-formade ljussignaturen fram och bak. Den känns igen från Revuelto, precis som de distinkta NACA-luftintagen på båda sidor av bilen ger associationer till klassiska Countach.

Lamborghini har ingått ett samarbete med det välrenommerade italienska motorsportteamet Iron Lynx, som kommer att vara det officiella fabriksteamet för det nya LMDh-programmet. Samtidigt har avtal slutits med högprofilerade förare från både Formel 1 och långdistansracing. Dessa inkluderar bland annat de tidigare Formel 1-förarna, och nuvarande Lamborghini-fabriksförarna, Romain Grosjean och Daniil Kvyat. Testarbetet med nya SC63 kommer att inledas redan nästa vecka, och den slutliga uppställningen av förare kommer att tillkännages senare under 2023.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Lamborghini Sverige

You must be logged in to post a comment Login