Länsmuseet är på framtidsexpedition i Hallsberg

By on 29 maj, 2022
Fotograf: Nina Hellström

Nu ger sig Länsmuseet ut på vägarna! Med den rullande museilastbilen – Mobila museet – kommer museets pedagoger ut till sjätteklassarna i Hallsbergs kommun under maj. Mobila museet är lastat med utställning, spel och mycket annat i programmet Sensationella gravfynd från plaståldern – en framtidsexpedition. 

Syftet är att inspirera ungdomar att föreställa sig scenarier som visar våra möjligheter att påverka utvecklingen, och leva i samspel med de planetära gränserna. Eleverna får aktivt reflektera över roliga, allvarliga och konstiga frågor. De handlar om konsumtion och livsstil, material och produktion, inflytande och jämställdhet, klimat, miljö, och resiliens. Framtidsexpeditionen tar avstamp i de globala målen och vilar på vetenskaplig grund och aktuell forskning.  

Under maj besöker länsmuseet sjätteklassarna i Hallsbergs kommun. Det går till så att Mobila museet stannar utanför skolan och att spelet genomförs i och kring lastbilen och i tält runtom. Eleverna får göra en egen arkeologisk ”utgrävning” och spela sig igenom en tidslinje i form av en spelplan med frågor som berör aktuell forskning. I slutet förs alla samman och tillsammans med eleverna knyter pedagogen ihop de olika temana och frågorna.

”Nu när museet på Engelbrektsgatan i Örebro är stängt har vi bestämt oss för att vi kommer ut till våra målgrupper i stället”, berättar Marcus Drotz, enhetschef på Enheten för samling och utställning och ansvarig för innehållet i framtidsexpeditionen. ”Vi hoppas kunna resa runt till alla kommuner i länet med Framtidsexpeditionen i Mobila museet. Den är anpassad för barn och ungdomar från årskurs 6 till och med gymnasiet, men passar även för vuxna då innehållet är både underhållande och angeläget för alla människor.”

Sensationella gravfynd från plaståldern – en framtidsexpedition har kommit till genom stöd av forskningsfonden FORMAS. Produktionen har skett i samverkan med professor Tomas Brodin, SLU Umeå.

Kultur | Hallsberg
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login