Länsmuseet lyfter fram Bergslagens historiska betydelse

By on 13 april, 2021

I sommar (12 juni) invigs utställningen ”Boom i bergslagen” på Örebro slott. Utställningen är en del av ett större tema – Hyttbyggartid – som Örebro läns museum kommer att arbeta med under flera år framöver. Bland annat kommer tillfälliga enklare utställningar ställas ut i Nora och Lindesbergs kommuner redan i sommar.

”Historien om Bergslagen är i grund och botten en berättelse om innovation och kunskap. Historisk kunskap och ett historiskt medvetande kanske kan bidra till positiv identitet, mentalitet och framtidstro. Temat Hyttbyggartid har sitt avstamp i den tidiga bergslags-historien men innehållet i kommande aktiviteter vill också spegla frågor som är viktiga i dagens bergslags-kommuner och engagera till samtal och medskapande”, skriver Örebro läns museum i sitt senaste nyhetsbrev.

Utställningen ”Boom i Bergslagen” öppnar på Örebro slott den 12 juni 2021. Den handlar om gruvor och hyttor, bergsmän och makt under medeltiden. Genom en interaktiv modell över järnbrukarland kommer besökaren själv att kunna agera och hantera olika moment för att få maskineriet att fungera.

Utställningen på Örebro slott är en del av ett större tema som museet kommer att arbeta med under flera år framöver. Redan i sommar kommer tillfälliga enklare utställningar produceras tänkta att placeras på ett par olika platser runtom i Nora och Lindesbergs kommuner. Det blir i vepaform utomhus liknande dem vi hade förra året på Götlinska och i Järle som sannolikt kommer att ta upp bergslagens historia på olika vis.

Boom i Bergslagen – en bakgrund

För länge sedan startade en fantastisk utveckling i Bergslagen. För just här, i det skogiga och bergiga området, fanns förutsättningarna för att kunna tillverka det bästa järnet i Sverige, ja kanske i hela världen, skriver Örebro läns museum som bakgrund till utställningen Boom i Bergslagen.

I medeltidens Bergslagen fanns malmen i berget, skogen som kunde bli till ved och kol, och vattnet som tämjdes så att det kunde driva vattenhjul och bälgar. Kunskap och tekniska uppfinningar spreds, hyttor och gruvor anlades och en ny grupp av människor – bergsmännen – fick makt och privilegier. Järnet fraktades på vattenvägar och vintervägar ner till slättlandets städer för vidare transport över sjöar och hav ut i världen. Järnet blev Sveriges viktigaste exportprodukt. Den stora efterfrågan på järn under medeltiden startade en riktig Boom i Bergslagen! I utställningen berättas om järnframställningen, innovationerna, expansionen och begäret efter järn.

Det här var en tid då den svenska kungamakten stabiliserades och lagar skrevs. Flera städer, till exempel Örebro grundades. Och här byggdes Örebro slott där kungens fogde satt och tog in skatt på järn och jordbruk.

Kultur | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login