Lars Nordmark håller föredrag om Bryggeriet i Lindesberg

By on 16 april, 2022
Ångbryggeriet vid Strandpromenaden i Lindesberg på 1970-talet.
Bildkälla: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv, Tillväxtförvaltningens kulturenhet.

Torsdag 21 april kl 19:00 håller Lars Nordmark föredrag på Lindesbergs stadsbibliotek om Bryggeriet i Lindesberg.

”Det blir lite historia om bryggeriet fram till nedläggningen 1972, om hur bryggerinäringen och alkoholskatten gav goda inkomster till Lindesbergs stad – och några minnen av roliga människor kring bryggeriet jag mött”, förklarar Lars Nordmark.

Lindesbergs Hembygdsförening arrangerar föredraget om bryggeriet – en seglivad verksamhet som många fortfarande har minnen av. Lars Nordmark har bott i anslutning till Bryggeriet sedan 1946 och har därför många minnen av verksamheten och personer kring denna – samtidigt som han har samlat information om bryggerinäringens historia i Lindesberg .

Bryggeriet i Lindesberg med anor från 1600-talet har haft många olika ägare. Fram till 1945 var det lokala ägare, därefter såldes bryggeriet till Eskilstuna Bryggeri som senare togs över av Pripps som lade ned bryggeriet i Lindesberg 1972.

Ångbryggeriet vid Strandpromenaden i Lindesberg på 1970-talet. Bildkälla: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv, Tillväxtförvaltningens kulturenhet.

Bryggeriet och de krogar som fanns i Lindesberg var under en tid en riktigt ”god affär” för stadens budget. Innan alkoholmonopolet infördes och staten tog hand om alkoholskatten var det nämligen den lokala staden som fick intäkterna – och de kunde stundtals vara betydande.

Utöver detta finns det mycket annat att berätta om dråpliga händelser och roliga människor kring bryggeriet som föredragshållaren minns.

Föredraget hålls på Lindesbergs Bibliotek torsdag 21 april klockan 19.00.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login