Leader-projekt gav cykelled och övernattningsplatser för husbilar

Av på 30 mars, 2021

Den pågående pandemin har ökat intresset för att visats i naturen i Sverige. För att utveckla möjligheterna till friluftsliv i kommunen med omgivning har Askersunds kommun sökt och fått pengar till flera Leader-projekt. Två av dem är nu redo att sjösättas, det ena har resulterat i en 55 kilometer lång cykelled och det andra i flera nya naturnära övernattningsplatser för husbilsresenärer.

Cykelleden har fått namnet Lerbäckstrampet, en 55 km lång runda genom Lerbäcks bergslag. Leden går på mindre grus- och asfaltsvägar, perfekta för standardcykel.

– Det här är en cykelled för rekreationscykling, tanken är att man ska kunna njuta av turen. I den ledbeskrivning som tagits fram lyfter vi dels fram kulturminnen och industrihistoriska platser, men även boende- och matställen längs vägen, säger Linnéa Björk, som varit projektledare för cykelleden.

Ledbeskrivningen kommer bland annat att finnas tillgänglig på Bergslagen Cyclings hemsida samt visitaskersund.se och den kommer att märkas ut med träskyltar.

Projektet med att ta fram naturnära övernattningsplatser har letts av Lillian Andersson och en av dessa platser passeras faktiskt av Lerbäckstrampen, något som passar bra eftersom husbilsresenärer ofta har cyklar med sig.

– En av platserna finns i Närkesberg. Projektet naturnära övernattningsplatser, eller organiserad fricamping som jag brukar kalla det, sträcker sig även in i Laxå kommun och de resterande två övernattningsplatserna finns i Tiveden, i Dammtorp och i Stora Mosshult, säger Lillian Andersson.

De nya platserna är mycket enkla och utgörs egentligen endast av en plan yta där det kan finnas en grillplats och en soptunna intill.

– Platserna innebär inga ingrepp på omgivningarna. De kommer inte vara bokningsbara, utan det är först till kvarn som gäller, säger Lillian Andersson.

Det är Visit Askersunds turistinformation som ansökt och fått pengar från Leader Mellansjölandet för projekten och flera projekt är på gång.

– Vi har märkt ett ökat intresse för naturturism hos besökarna i vår kommun under pandemin och med hjälp av medel från Leader kan vi utveckla den delen av besöksnäringen ytterligare. Vi har även ett projekt som går ut på att underlätta för besökare att cykla till Tiveden på gång, samt ett projekt för att skapa entréer till Norra Vätterns skärgård, säger Kersti Beck Larsson, besöksnäringsstrateg på Visit Askersunds turistinformation.

Länet
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in