Lokalt | From imorgon är det svårt att bli av med gamla sedlar

By on 31 augusti, 2016

Den första juli slutar de gamla 20-, 50- och 1 000 kronors sedlarna att fungera som betalmedel. Det finns fortfarande 52 miljoner sedlar om omlopp värda 2,1 miljarder kronor.

Men, lugnar Riksbanken oss, hittar du gamla sedlar efter detta går det att sätta in dem hos din bank fram till och med 31 augusti och i Bankomats ABs insättningsautomater.

Så hur gör man det? Är det enkelt? Jag kontaktade våra fyra storbanker och frågade hur vi som kunder till dem kan gå tillväga för att bli av med våra gamla sedlar efter 1 juli i år.

Handelsbanken
På bankkontor: Handelsbanken har inte någon lista över vilka bankkontor som tar emot sedlar men att den informationen finns på respektive kontors hemsida.

Insättningsbankomater: I dagsläget går det inte för Handelsbankens kunder att sätta in kontanter på Bankomats ABs insättningsautomater.

Byta gamla sedlar mot nya?: Nej, du måste sätta in dem på ett konto i banken.

Är det avgiftsfritt att sätta in kontanter på eget konto? Ja, men Handelsbanken rekommenderar att man kontaktar sitt kontor eftersom hantering av kontanter ser olika ut från kontor till kontor.

Nordea
På bankkontor: Nordea har bankkontor som tar emot insättning av gamla sedlar och de hittar man här>>

Jag hittar 14 kontor i Sverige som har kontanthantering.

Insättningsbankomater: Ja du kan sätta in dina gamla sedlar i insättningsautomat. Vilka automater som tar emot insättningar och var de ligger hittar du här>>

Byta gamla sedlar mot nya?: Nej, du måste sätta in dem på ett konto

Är det avgiftsfritt att sätta in kontanter på eget konto? Ja

SEB
På bankkontor: Du hittar vilka SEB kontor som har kontanthantering genom att gå in påwww.seb.se fliken kundservice – Hitta bankkontor. Jag hittar 14 kontor i Sverige som har kontanthantering.

Insättningsbankomater: De flesta SEB-kontor har insättningsautomat i anknytning till uttagsautomaterna där du kan sätta in dina gamla sedlar. Har du ett VISA-kort eller Maestrokort så fungerar det lika bra säger SEB.

Byta gamla sedlar mot nya sedlar?: Ja det går bra på kontor med traditionell kassa.

Är det avgiftsfritt att sätta in kontanter på eget konto? Ja

Swedbank
På bankkontor: De flesta av Swedbanks kontor tar inte emot kontanter i kassa utan detta ska istället ske via insättningsautomater.

Insättningsbankomater: Ja du kan sätta in dina gamla sedlar i insättningsautomat. Vilka automater som tar emot insättningar och var de ligger hittar man här>>

Byta gamla sedlar mot nya?: Nej, du måste sätta in dem på ett konto i banken.

Är det avgiftsfritt att sätta in kontanter på eget konto? Ja

Efter 31 augusti – Riksbanken
Det går att lösa in ogiltiga sedlar hos Riksbanken från och med 1 september om det totala värdet på sedlarna är mer än 100 kronor. Anledningen är att de tar ut en administrativ avgift på 100 kronor per ärende.

Du fyller i en blankett/webbformulär och skickar in tillsammans med sedlarna: Att lösa in ogiltiga sedlar

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login