Lokalt – Nobelpristagare i fysik till Örebro universitet

Av på 1 december, 2016
Duncan Haldane, Noblepristagare 2016 i fysik . Illustration: Niklas Elmehed. Copyright: Nobel Media AB 2016

F. Duncan M. Haldane är en av tre Nobelpristagare i fysik i år och väljer att göra en exklusiv blixtvisit till Örebro för en öppen föreläsning. Åter igen är Örebro universitet platsen för en egen ”Nobelföreläsning”.

Med avancerad matematik har Duncan Haldane teoretiskt visat hur materia beter sig på mystiska sätt i en för oss okänd värld.

Med vissa av sina beräkningar var han före sin tid och ingen av hans kollegor trodde honom först, för allt var ju redan klarlagt. Men det visade sig efter ett tag att hans teorier stämde med experiment.

Han har också gjort beräkningar som han själv aldrig trodde skulle gå att bevisa experimentellt, men det gick till slut.

Som forskare drivs han av sin nyfikenhet att upptäckta saker som vi inte kan föreställa oss. Om det är nyttigt eller inte är en senare fråga, säger han i en intervju.

Duncan Haldane kommer från Storbritannien men är sedan många år verksam vid Princeton University i USA.

Tid: Tisdag 13 december kl 11.15 till 11.45. Efter föreläsningen, som hålls på engelska, finns tillfälle att ställa frågor.
Plats: Konsertsalen Musikhögskolan, Örebro universitet

Föreläsningen, på engelska, håller på mellan 11.15 och 11.45 och avslutas med möjligheten att ställa frågor.

Senaste besöket av Nobelpristagare på Örebro universitet var 2014, då kemipristagarna Eric Betzig och William E. Moerner höll en fullsatt föreläsning.

Örebro Universitet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in