Lokalt | Så möter Tullängsgymnasiet efterfrågan på fordonstekniker

Av på 8 maj, 2015

I en tid där dystra siffror kring ungdomsarbetslösheten präglar Sverige, erbjuder motorbranschen lysande möjligheter. Både på kort och lång sikt behöver branschen rekrytera i Örebro län. Det visar årets upplaga av Tempen på motorbranschen, en rapport framtagen av Motorbranschens Yrkesnämnd och Lackerarnas Yrkesnämnd. Detta innebär stora möjligheter för de ungdomar som väljer fordons- och transportprogrammet på gymnasiet.

Parallellt med detta har antalet elever som studerar på gymnasieskolans fordons- och transportprogram minskat på nationell nivå under de senaste åren visar statistik från Skolverket – inte minst på grund av stora demografiska skillnader mellan årskullarna. I slutänden är detta ett allvarligt problem för motorbranschen som har ett behov av att nyanställa kompetenta ungdomar. Enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen är fordons- och transportprogrammet ett av de yrkesförberedande gymnasieprogram som ger bäst möjlighet till arbete för ungdomar, en prognos som gäller både på fem och tio års sikt.

Tullängsgymnasiets Fordons- och transportprogram har inte minskat på det sätt som beskrivs ovan men det behövs fler elever till programmet för att möta behoven i branschen!

För att väcka intresse för utbildningen och kunna möta behovet gör Tullängsgymnasiet i Örebro nu en storsatsning på ett unikt samarbete med branschen. Vi hoppas med detta att få fler elever att söka till Fordon och transport och säkerställer samtidigt att de under utbildningen får de kunskaper som krävs i yrket i framtiden.

Tisdagen den 12 maj kl. 11 inviger vi detta samarbete mellan Tullängsgymnasiet, Rejmes och Volvo Car Sverige. Gäster är representanter för Motorbranschens Riksförbund, Motorbranschens Yrkesnämnder (Transportgruppen) och Sveriges Åkeriföretag. Skolpolitiker och ansvariga tjänstemän från Örebro kommun, studie- och yrkesvägledare samt elever och lärare m.fl. Vi får också besök av Fredrik Ekblom, STCC-förare från Polestar.

Programmet inleds med en kort information om Tullängsgymnasiet av Kenth Rohlén, lärare på fordonsprogrammet. Därefter följer korta intervjuer och samtal om samarbetet och vad vi vill att det ska leda till. Där medverkar Tina Ottosson, rektor och Marcus Ölin, lärare från Tullängsgymnasiet, Rejmes VD Peter Andersson och Volvo Car Sveriges VD Kristian Elvefors samt Örebro kommuns programdirektör Marie Holm och kommunalrådet för skolfrågor Kenneth Nilsson (S). Joachim Due-Boje, servicemarknadsansvarig på Motorbranschens riksförbund och Fredrik Ekblom framträder också.

Officiell invigning med bandklippning blir det cirka kl. 11.45.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in