Lokalt – Universitetssjukhuset Örebro samlar internationella traumaexperter

Av på 21 september, 2016

Under tre dagar, med start i morgon onsdag samlas nationella och internationella föreläsare och representanter från olika traumacentra i världen vid Universitetssjukhuset i Örebro för att lära sig mer om traumakonceptet EVTM (EndoVascular hybrid Trauma and bleeding Management) samt för att skapa samarbete och en internationell plattform för att hantera trauman och större olyckor världen över.

Kärl-thoraxkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro har utvecklat detta koncept för traumaomhändertagande och de är en av pionjärerna som också leder utvecklingen av metoden i världen. EVTM-konceptet är baserat på goda erfarenheter från endovaskulär aortakirurgi, som innebär att operationer utförs via stickhål i ljumskpulsådror inifrån kärlen istället för att göra stora buksnitt. Metoden kan användas vid större olyckor och kan påbörjas redan vid olyckplatsen eller i ambulansen. Det innebär ett relativt litet ingrepp för patienten och för vissa patienter kan därför återhämtningstiden förkortas.

Traumagruppen på USÖ anordnar idag onsdag en traumadag med nationella och internationella föreläsare kring omhändertagandet av den blödande patienten där EVTM-konceptet har en betydande roll.

På torsdagen och fredagen hålls en EVTM-workshop där representanterna från olika traumasjukhus i världen samlas för att lära sig mer om men även tillsammans utveckla konceptet EVTM. Denna workshop kommer också kunna följas internationellt via en videolänk.

Program traumadagen!

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in