Maja Francis släpper debutalbumet “A Pink Soft Mess”

Av på 17 september, 2021

Maja Francis, en av Sveriges mest spännande röster, släppte nyligen singeln “PMS Party”. Låten är hämtad från hennes kommande debutalbum “A Pink Soft Mess” som släpps fredag den 24 september.

På albumet återfinns även de tidigare släppta singlarna “Anxious Angel”, “Tiny Tornados” och Kate Bush-covern “This Womans Work”.

– Här är hon, min pink soft mess. Min debutskiva å min baby. Ta gärna hand om henne nu när hon inte längre bara är min utan också din. Hon är känslig och stark, en trasig bokmärkesängel som gråter med ena ögat och skrattar med andra. När som helst som du behöver henne finns hon där, allt du behöver göra är att lyssna…” Maja Francis

Maja Francis beskrivs ofta som en ”emo Dolly Parton”. Hennes känsla och sound är säreget, känslosamt, personligt, och resultatet av en mängd starka inspirationskällor, erfarenheter och samarbeten. “A Pink Soft Mess” är inspelat och producerat av Johannes Runemark och David Wikberg tillsammans med Maja. Albumet innehåller också ett samarbete med nära vännerna Klara och Johanna Söderberg från kritikerrosade First Aid Kit. ”Mama”, som låten heter, är en personlig låt Maja skrivit till sin mamma.

– Den här är till mamma. För alla gånger hon hållit mig, tröstat mig, torkat mina tårar… och hur jag vill göra samma för henne. Nu när jag är vuxen förstår jag så mycket mer om hennes mörker och vad hon behövt deala med, och jag ser så mycket av mig själv i henne. Det är både vackert och smärtsamt att känna en så intensiv, evig och komplex kärlek för någon… Och jag kände att jag bara var tvungen att skriva en låt om det. Med mig som gäster fick jag också mina fina vänner och två av mina favoritröster, Klara och Johanna (First Aid Kit), så lyxigt!, berättar Maja.

Maja Francis debuterade på RMV Grammofon sommaren 2020 med en egen version av Kate Bush’s ”This Womans Work”. I höstas kom uppföljaren ”Anxious Angel” som fick stor uppmärksamhet genom Netflixserien ”Kärlek & Anarki” där den låg med i seriens slutscen. Låten uppmärksammades i flera Europeiska länder, bla syntes den på Shazams topp 100-lista i både Frankrike och Tyskland, samt topp 50 på samma lista i samtliga nordiska länder. Både “Anxious Angel” och “This Womans Work” fick stort utrymme i svensk press och TV. Maja har synts och hörts i program såsom TV4 Nyhetsmorgon, SVT Morgonstudion, Jills Veranda och Allsång på Skansen. Tillsammans har de två låtarna streamat över 3 miljoner gånger på Spotify.

Maja inledde 2021 med att släppa singeln ”Tiny Tornados” som under våren följdes upp av “PMS Party”. I somras gästade Maja avslutningsprogrammet av Allsång på Skansen där hon framförde låten live:

Den 25 september spelar Maja på anrika Fasching i Stockholm, nu är det klart att konserten också streamas via liveplattformen Doors Live. Klicka här för biljetter 

Om Maja Francis

Tillsammans med Veronica Maggio och Petter Winnberg (Miike Snow/Amason) skrev Maja Francis ”Last Days Of Dancing” som kom att bli hennes debutsingel. Låten släpptes 2015, och följdes sedan upp av Veronica Maggio-duetten ”Space Invades My Mind”. Därefter kom singeln ”Come Companion” som Maja debuterade med på P3 Guld-scenen 2016 och som blev titeln på hennes debut-ep som släpptes samma år.

Debuten var framgångsrik. Maja och Veronica prydde omslaget på DI Weekend, gavs stort utrymme i ELLE, hyllades av stora musikbloggar och hon blev en stor favorit i det amerikanska NYLON Magazine. Men allt kändes inte helt rätt. Var det verkligen detta hon ville? Efter debuten fick de kommande släppen istället bli utlopp för den ångest, rädsla och oro som plötsligt hade uppstått. Under 2018 släppte Maja två ep:s, ”Cry Baby Pt 1” och ”Cry Baby Pt 2”, där sårbarheten och känslorna bars utanpå, öppet och med stolthet.

Det kommersiella ekorrhjul som skapandeprocessen innebar blev i längden ohållbar och Maja kände sig långt ifrån sina rötter som singer/songwriter. Under 2018 gjorde Maja enbart några få nedslag i musiken, bland annat i Leonard Cohens hyllningskonsert med vännerna i First Aid Kit – ett samarbete som påminner om hur en trio med ”Dolly, Emmylou och Linda” skulle låta. Lusten att skriva musik återfanns, och nu med en tydlig idé om hur det skulle gå till. Det skulle vara äkta, från hjärtat och utan regler.

Kultur
Örebronyheter

Källa: PR & Beyond

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in