Måltidens dag lyfter det lokala

By on 19 oktober, 2023
Personalen i Änglandaskolans kök förbereder inför Offentliga måltidens dag.
Foto: Fredrik Kellén/Örebro kommun

Idag 19 oktober uppmärksammas Offentliga måltidens dag, i Örebro kommun serveras cirka 25–30 000 måltider per dag inom förskola och skola samt vård och omsorg. Dagen uppmärksammas i de 60 köken, i år med fokus på de samarbeten man har med lokala producenter.

Måltidsverksamheten i Örebro kommun har 260 medarbetare som med stor stolthet och omsorg lagar mat till barn, ungdomar och äldre. Måltiderna ska inte bara vara säkra och näringsriktiga, utan också välsmakande, varierade och klimatsmarta. Ett led i att uppfylla de klimatmål som finns i kommunen är att använda råvaror som produceras i vår närmiljö.

– Genom lokala samarbeten stöttar vi inte bara lokala bönder och producenter, vi får ekologiska råvaror med hög kvalité och minskar miljöbelastningen, säger Carina Andersson, måltidschef. – Och naturligtvis tillagar vi all mat från grunden, vilket också blir både godare och mer klimatsmart.

Inom äldreomsorgens kök så har man valt att fira dagen på lördagen för att förgylla helgen för de äldre med extra välsmakande menyer med lokal touch.

– Vi vill alltid jobba utifrån säsong, så på lördag bjuds våra gäster på en höstgryta med svamp, och mustig smak från tomatpuré, lagerblad och timjan. För de som väljer det vegetariska alternativet bjuder vi en doftande Örtagårdsgryta. Nötköttet är fint ekologiskt kött från kommunens egna djur, grönsaker och rotfrukter från Källsprångs Gård utanför Åsbro. Efter bjuds kaffe eller the och en liten kaka, berättar Maria Liljeqvist som är kökschef på Almby trygghetsbostäder och Norrby senior restaurang.

För de äldre är maten en viktig del av dagen, inte minst för den sociala stunden måltiden är. Man kan märka att personalen är väldigt engagerade och stolta över maten som lagas och har stort fokus på nöjda gäster och bra bemötande.

I grundskolan, där de flesta gästerna finns, serveras härliga färsrätter gjorda på ekologiskt kött. Man hittar både pannbiff med sås, rostad potatis och kålpudding, gräddsås och rårörda lingon på menyn. Men också smakrika rödbetsbiffar med äppeltzatziki. Som ett klimatsmart alternativ till vanligt vitt ris tillagas havrerispytt och havrerisotto av havreris odlat på Närkeslätten.

– Det är både roligt och viktigt att lyfta den offentliga måltiden, den förtjänar verkligen det, säger Johan Kumlin (M), ordförande i Teknik- och servicenämnden. – Det är många som varje dag, i princip året runt, drar sitt strå till stacken för att servera vällagade och näringsriktiga måltider. Råvarornas ursprung är viktigt för såväl biologiska mångfalden, klimatet som för smaken. Jag är glad att vi ökar mängden lokalproducerat, till exempel kött och grönsaker från våra lokala leverantörer.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login