Maria Rydén ny förbundschef på Kulturens

By on 3 december, 2021

Kulturens förbundsstyrelse har tillsatt Maria Rydén som ny förbundschef, från och med den 1 december 2021 axlar Maria rollen, Maria har arbetat inom Kulturens under flera år och har sedan juni 2021 varit tillförordnad förbundschef.

Vem är Maria?

– Norrlandsbördig Stockholmsboende konst- och kulturfantast med make och tre vuxna barn. På fritiden umgås jag med familj och vänner, går på föreställningar, konserter, utställningar eller är ute i naturen. Att åka skidor eller fjällvandra är mina favoritsemestrar.

Vad har du gjort idag?

– Haft möte med Kulturens Evelynpersonal, återkopplat till Folkbildningsrådet i olika ärenden, gått igenom vår plan för representation i olika länsbildningsförbund, diskuterat juldekorationer och annat livsviktigt.

Vad är kultur för dig?

– Svaret skulle kunna vara en uppräkning av olika kulturella uttryck men i grunden förknippar jag alltid ordet kultur med värderingar och hur vi förmedlar dem vidare. Jag tänker att kultur handlar om att söka gemenskap och kunskap, om att bevara, utforska och förnya oss själva, både på ett individuellt och samhälleligt plan.  

Var är Kulturens just nu som studieförbund?

– På väg in i något nytt. Efter elva år som studieförbund måste vi rannsaka oss själva, samla upp och ta vara på allt som är bra och värdefullt för vår organisation och det som driver oss, men också våga välja bort eller förändra det som är mindre bra.

Vart är Kulturens på väg?

– Vi är i början av ett stort förändringsarbete och exakt vart det leder oss beror på vad vi alla tillsammans vill att vi ska bli. En målbild som vi ofta uttrycker är att vi ska vara landets bästa studieförbund för kulturutövare. Det tycker jag är ett bra mål som vi behöver fylla med innehåll. Jag ser fram emot många intressanta samtal kring den definitionen.

Kultur | Regionalt
Örebronyheter

Källa Kulturens Bildningsförbund
Kultur för alla – i hela Sverige 
Kulturens är studieförbundet för kulturutövare. Vi arbetar för att alla ska kunna ta del av och utöva kultur i hela landet och bedriver folkbildningsverksamhet inom sång, musik, dans, teater/drama, filmskapande, bild och form, etc. Kulturens startades av sex rikskulturorganisationer år 2010 och är partipolitiskt och religiöst obundet. Idag har vi 18 medlemsorganisationer.
Vår musikverksamhet Evelyn finns på tio orter runt om i landet: Luleå, Piteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Västerås, Örebro, Jönköping, Göteborg och Malmö.
Sedan 1 januari 2020 är Kulturens uppdelat i sex regioner, en utökning från de tidigare fem.

You must be logged in to post a comment Login