Mattias Risbergs Mining får stöd från Kulturrådet

By on 24 november, 2022
Mattias Risbergs Mining.
Bild: LindeKultur

Kulturrådet har fördelat 39,5 miljoner kronor till 221 musikarrangörer och 15,9 miljoner till 188 musikgrupper – däribland Mattias Risbergs Mining som har fått 70.000 kronor i verksamhetsbidrag till fria musikgrupper.

– Glädjande att få bidraget – det visar att Mining etablerat sig som en av de mer betydande akterna i landet, förklarar Mattias Risberg.

Kulturrådets verksamhetsbidrag till fria musikgrupper ska öka tillgången till ett varierat musikutbud av hög kvalitet i Sverige och möjliggöra internationella kulturutbyten för svenska musikgrupper.

– Ett stort antal av de fria grupperna ser 2023 som året då verksamheten tar fart igen efter pandemin. En utmaning i nuläget är att hitta scener att spela på. En annan för nästa år är höjda kostnader i alla led, plus att publikbeteendet ser ut att ha förändrats, säger Karl Tiderman, handläggare på Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Av de 188 grupper som får bidrag är 45 procent baserade i Stockholms län, 26 procent i Västra Götalands län, 13 procent i Skåne län, 7 procent i de fyra nordligaste länen och 9 procent i övriga landet.

En av de 188 fri musikgrupperna är Mattias Risbergs Mining som har fått 70.000 kronor i verksamhetsbidrag:

– Stödet går till utgifter som en ensemble har, man kan se det som en krockkudde ungefär. Ibland har inte konsertarrangörer råd att betala exempelvis resor och/eller logi, då möjliggör ett verksamhetsbidrag att man ändå kan genomföra konserten. Pengarna kan också gå till repetitionsdagar, hyra av instrument eller lokaler etcetera. Ett stöd på 70.000 kronor är ingen jättesumma om man som i detta fallet slår ut det på tiotalet personer – men ändå väldigt viktigt. Och naturligtvis glädjande att få det, det visar att ”Mining” under de fyra åren vi hållit på etablerat sig som en av de mer betydande akterna i landet, förklarar Mattias Risberg i ett mail till LindeKultur.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login