Mellandagsrean – viktigare än någonsin

By on 19 december, 2020
Arkivbild

Mellandagsrean är en shoppingklassiker som traditionellt sett dominerats av handel i fysiska butiker, men Prisjakts nordenchef Carl Vult von Steyern bedömer att fysiska butiker kommer få svårt att rea ut sina lager med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner, samt rabattsatser som i genomsnitt kommer vara lägre än vad svenskarna förväntar sig.

– Mellandagsrean är många fysiska butikers sista chans att vända sina röda siffror. Lyckas man inte med detta tror jag tyvärr att vi kommer se fler konkurser i början av nästa år, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

Många branscher har rapporterat om minskad försäljning under mellandagsrean, och 2019 var svenskarnas köpintresse* 11,2 procent lägre jämfört med under rean 2018. Trots en ökad onlinehandel i år kommer denna tillväxt inte vara tillräcklig för att ta igen tappet i fysisk butik, och trenden med minskat köpintresse under mellandagsrean spås därför fortsätta:

– Traditionellt sett är mellandagsrean starkt förknippad med handel i fysiska butiker. Men i år har onlinehandeln tagit en stor del av försäljningen, särskilt under Black Week, vilket bidragit till att fysiska butiker sitter på stora lager som de inte lyckats göra sig av med. Årets mellandagsrea är därför viktigare än någonsin för fysisk handel, då många butiker behöver sälja av gammalt sortiment så att de kan fylla på med relevanta varor för kommande säsong, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.  

En nationell undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt** visar att svenskarna förväntar sig en rabatt på 40 procent (39,53%) i snitt på normalpris under mellandagsrean. Trots svenskarnas förväntningar på höga rabattsatser visar Prisjakts statistik att fjolårets rea hade en rabattsats på 22,14 procent*** och cirka var femte produkt hade en rea på 10 procent eller mer. För den som planerar att handla under mellandagsrean var bland annat skor, mobiltelefoner och aktivitetsarmband bra produkter att fynda i fjol.

Med tanke på att många butiker har ett överskott av lagervaror så förväntar jag mig att vi kommer se något bättre rabattsatser under årets mellandagsrea. Men det här gäller framförallt för butiker som enbart finns fysiskt eller som är svaga online. E-handeln har nämligen inte alls samma problem, snarare tvärt om där de i vissa fall har ett underskott av populära produkter, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

Samtidigt som tappet för den fysiska handeln förväntas bli stort, finns det också aktörer som har chans att klara sig bättre: de som lyckas kombinera och hitta synergier mellan det fysiska och digitala.

– Den fysiska handeln kommer finnas kvar och är fortsatt otroligt viktig. Men 2020 har förhoppningsvis lärt många butiker att de behöver finnas online också. Det finns mängder av exempel på e-handlare som öppnar upp fysiska butiker, och fysiska butiker som satsar på e-handel. Det viktiga är att man hittar synergier mellan det fysiska och digitala, så att man kan bibehålla försäljning oavsett vad som händer i världen och var kunderna befinner sig, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

…………….

Prishistorik under Mellandagsrean 2019 jämfört med en vanlig dag***

Hörlurar & högtalare: 23,6 % av produkterna gick upp i pris, 53,2 % gick ned och priserna var i genomsnitt 6,22 % billigare.
Mobiltelefoner: 22,8 % av produkterna gick upp i pris, 66,1 % gick ned och priserna var i genomsnitt 7,59 % billigare.
Skor: 22,5 % av produkterna gick upp i pris, 57,2 % gick ned och priserna var i genomsnitt 6,82 % billigare.
Barnjackor: 21,6 % av produkterna gick upp i pris, 55,7 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,45 % billigare.
Aktivitetsarmband: 22,1 % av produkterna gick upp i pris, 66,4 % gick ned och priserna var i genomsnitt 11,16 % billigare.
Vandringskängor: 21,5 % av produkterna gick upp i pris, 63,2 % gick ned och priserna var i genomsnitt 6,98 % billigare.
Barnoveraller: 11,6% av produkterna gick upp i pris, 63,6 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,13 % billigare.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Jungrelations
* Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg som rapporterar om svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) under olika perioder. Denna specifika undersökning gäller mellandagsrean 2019 (26 december – 4 januari) jämfört med 2018. 
**Statistik från Kantar Sifo och Prisjakts undersökning. Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel under tidsperioden 12-20 oktober 2020. Totalt har 3158 intervjuer samlats in bland svenska allmänheten av personer i åldrarna 18-79 år.
***Data från Prisjakt Price Index, ett verktyg utvecklat av Prisjakt som rapporterar om prisändringen (%) på produkter och produktkategorier. Urvalet för undersökningen under Mellandagsrean 2019 var totalt 276 200, under perioden 1 november jämfört med 26 december 2019. Varor som genererar intresse (klick) från konsumenter under perioden viktas högre än ej populära varor.

You must be logged in to post a comment Login