Midnight Oil återförenas med singel

By on 30 oktober, 2021

Every child put down your toys and come inside to sleep / We have to look you in the eye and say we sold you cheap.

Let’s confess we did not act with serious urgency / So open up the floodgates to the Rising Seas.

Det här är öppningstexten från Midnight Oils nya provokativa singel som släpps före nästa veckas avgörande FN-konferens om klimatförändringar (COP26). Istäcken smälter med i takt med stigande temperaturer och ändå undviker Australien att ta skapa åtgärder mot meningsfulla koldioxidutsläppsmål. Den kompromisslösa låten ger bandets unika röst till miljarder andra runt om i världen som söker en säker, beboelig och rättvis framtid för vår planet.

”Rising Seas” fortsätter en stolt historia av Oils hymner från ”US Forces” genom ”Blue Sky Mine” till deras senaste APRA Song Of The Year samarbete, ”Gadigal Land”.

Låten är också den första smakprovet från helt nytt studioalbum med Midnight Oil som skapades samtidigt som deras topplistetoppande MAKARRATA PROJECT nyligen fick fem ARIA Award-nomineringar. Båda utgåvorna spelades in före Covid-19 pandemin med nu sorgligt saknade basisten Bones Hillman och producenten Warne Livesey. Denna nya LP var ursprungligen tänkt att ha släppts tidigare denna månad, men den har flyttats till början av nästa år när den kan åtföljas av liveshower inklusive ett framträdande på Bluesfest i påsk. Bandet bestämde sig dock för att släppa denna låt nu med tanke på dess särskilda relevans inför det viktiga toppmötet i Glasgow.

– ”Rising Seas” har bränt ett hål i våra fickor ända sedan vi började spela in den för två år sedan, förklarar gitarristen/låtskrivaren Jim Moginie. – Klimatkrisen kräver en verklig känsla av brådska så vi bestämde oss för att inte vänta längre med att dela den.

” Vi uppmuntrar alla att göra sina röster hörda på sitt eget sätt i denna existentiella fråga”, säger Midnight Oils frontman, Peter Garrett. ”Premiärministern fifflar medan Australien bokstavligen brinner. Scott Morrison kan motvilligt ha accepterat nettonollutsläpp till 2050 till slut, men det är inte i närheten av tillräckligt. Det finns inget mer kol eller gas och det finns ett trängande behov av en tydlig plan för att minska koldioxidutsläppen med minst 65 procent under 2010 års nivåer till 2030. Resten av världen vet att vår framtid kommer att handla om förnybar energi – det är där jobben finns och det är vårt enda sätt att undvika en klimatkatastrof. Vi har alla rätt att låta våra ledare veta att de måste göra mycket mer för att ta itu med koldioxidutsläppen. Och de måste börja nu.”

”Rising Seas” släpps tillsammans med en stark musikvideo med bilder från de senaste klimatkampanjerna varvat med bilder på Midnight Oil. Singelns slående konstverk är av den hyllade spanska konstnären Juanjo Gasull vars verk har dykt upp i bland annat The New York Times, TIME, New York Magazine och The Guardian . Videon till ”Rising Seas” spelades in i Sydney i september och regisseras av Hype Republics Cameron March med Mac De Souza (Bra Boys) som exekutiv producent. Musikvideon innehåller otroliga stockfilmer från Greenpeace.

Kultur | Sverige
Örebronyheter

Källa: Sony Music

You must be logged in to post a comment Login