Minskade sportlovskostnader

By on 20 februari, 2023
Endast en av tio åker på skidsemester i år.
Arkivbild

Sportlovet är i full gång i flera delar av Sverige, däribland Örebro. Men hur har den ekonomiska situationen påverkat våra val av sportlovsaktiviteter och hur mycket pengar har man avsatt till aktiviteter jämfört med tidigare år?

Allt detta och lite till får man svar på i en ny Novusundersökning som tittat närmare på svenskars konsumtionsvanor under 2023.

Mellansverige:

Mellansverige är det området i landet där flest människor minskar sin sportlovsbudget

• I Mellansverige planerar majoriteten att spendera mellan 1001–3999 sek (31%), följt av 0-500 sek (23%) och 4000-999 sek (19%)

• Fler än var tredje (35%) i Mellansverige uppger att man minskat budgeten för sportlovsaktiviteter jämfört med tidigare år och är den region i landet där flest kapat sina aktivitetskostnader

• Trots detta är det fortfarande 40% från Mellansverige som lägger lika mycket pengar på sportlovsaktiviteter som förra året

• Majoriteten av respondenterna i Västsverige (41%) planerar att spara in pengar genom att dra ned på shoppingen under 2023

• Det man däremot inte vill ge avkall på är restaurangbesök (29%) följt av resor och husdjur (28%)

….

· Ny undersökning från Amazon.se visar att de svenskar som planerar sportlovaktiviteter i genomsnitt kommer att spendera ca 5 363 kronor på sportlovet i år. Samtidigt uppger nästan en av fyra att de budgeterat för mindre än 500 kronor.

· Skidbackarna kan bli tommare under årets sportlov. Över hälften av svenska sportlovsfirare kommer stanna på hemmaplan, och bara en av tio kommer åka på skidsemester.

· Undersökningen visar även att en av fem svenskar planerar att spara pengar i år genom att leta efter olika rabatter och erbjudanden.

Trots ett osäkert ekonomiskt läge, med bland annat hög inflation, höga elpriser och räntehöjningar, kommer tre av fyra (76 procent) svenska sportlovsfirare inte att hålla hårdare i plånboken i år jämfört med tidigare år. Det visar en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Amazon.se. Undersökningen visar att de svenskar som planerar sportlovaktiviteter i genomsnitt kommer att lägga 5 363 kronor på sportlovsaktiviteter. Samtidigt uppger nästan en av fyra svenskar (23 procent) att de kommer att spendera mindre än 500 kronor totalt på sportlovsaktiviteter.

Anmärkningsvärt är att ensamstående föräldrar planerar att spendera 8 185 kronor i genomsnitt, långt över den genomsnittliga sportlovsbudgeten.

– Gulfem Toygar, Sverigechef på Amazon.se menar att det inte behöver kosta skjortan att underhålla barnen på sportlovet: ‘Sportlovet är ett välkommet avbrott i vardagen för många, en möjlighet att hitta på roliga aktiviteter både inomhus och utomhus. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man inte behöver gräva några djupare hål i fickan för att skapa härliga minnen ihop med familjen. Ett roligt pussel, en eftermiddag i pulkabacken eller mysig filmkväll kan vara minst lika uppskattat som en dyr skidsemester’, säger Gulfem Toygar.

Skidbackarna kan bli tommare än vanligt i år då färre än en av tio (9 procent) planerar en skidresa. I stället stannar över hälften (56 procent) av svenska sportlovsfirare på hemmaplan, där en knapp tredjedel (30 procent) planerar för utomhusaktiviteter såsom pulka- och skridskoåkning och drygt en femtedel (26 procent) planerar för inomhusaktiviteter som dator/TV-spel, läsning, bakning eller film.

Så planerar svenskar att spara pengar under året

De första månaderna på året är de tuffaste ekonomiskt för många och undersökningen visar också att många försöker hitta olika sätt att spara pengar på. Under 2023 kommer exempelvis fyra av tio (41 procent) troligen att shoppa mindre, medan en av fem (21 procent) istället siktar på att leta efter olika rabatter och erbjudanden för att spara pengar. En av tre (33 procent) kommer att spendera mer tid utomhus, medan och lite drygt var fjärde svensk (27 procent) uppger att de kommer att läsa fler böcker under året.

Sverigechef Gulfem Toygar fortsätter:

– Under 2023 kommer vi se att fler svenskar kommer ändra sitt shoppingbeteende för att få pengarna att räcka längre. Man letar efter låga priser och rabatter och erbjudanden blir viktigare än någonsin. Många blir mer medvetna när det kommer till shopping och att spendera pengar, och fokuserar på saker de verkligen behöver och vill ha för ett bra pris. Det är intressant att se hur de prioriterade upplevelserna skiljer sig från region till region. Från sport och fritid i norr till resor och restaurangbesök i söder, säger Gulfem Toygar.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: bcw

You must be logged in to post a comment Login