Motormännen kontrollerar svenska vägnätet

By on 28 maj, 2017

Nu åker Motormännens vägombud ut och ska under fyra månader granska den svenska vägkvaliteten.

Målet är att uppmärksamma trafikfarliga vägar och påskynda underhållet på ställen där det är mest akut, säger Carl Zeidlitz, ansvarig för trafiksäkerhet på Motormännen.

Vägombuden kommer använda tolv nya vita Opel Zafira och inventera tusentals mil av det svenska vägnätet för att identifiera och påtala brister. Med hjälp av appen Roadroid kan vägarnas ytojämnhet mätas med stor precision. Nytt för i år är att på försök samla in information om exempelvis trafikarbeten eller tillfälliga faror med bildinsamlingstjänsten Mapillary.

– Förra årets undersökning omfattade 7800 mil av vägnätet och visade brister framförallt norr om Dalälven. I år hoppas vi självklart på en förbättring, men det återstår förstås att se, säger Carl Zeidlitz.

Vägombuden ska också göra noggranna kontroller av svenska rastplatser. Motormännen vill ta reda på var det faktiskt är trevligt att ta en paus, och kvaliteten varierar stort. Många platser är fräscha och fina men ibland är det riktigt snuskigt på toaletter och stora brister i övrigt. För att få ett högt betyg i rastplatsundersökningen krävs till exempel god hygien och möjlighet att ta en promenad i anslutning till rastplatsen.

De bästa rastplatserna i länen kommer att få en plakett uppsatt på platsen. Vi vill uppmuntra till pauser och ha säkra, utvilade och pigga bilister på vägarna. Trötthet kan vara lika farligt som rattonykterhet, säger Carl Zeidlitz.

Vissa vägsträckor har mycket viltolyckor. Vägombuden har därför i uppgift att dela ut viltremsor och information om risken med vilt. Pressinformation och regional statistik kommer att presenteras när vägombuden har genomfört sina granskningar.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login