Nu startar den rikstäckande måbra-kampanjen Sober October

By on 30 september, 2020

Den 1 oktober inleds den nionde upplagan av Sober October. Under devisen ”Drick mindre, upptäck mer” vill kampanjen uppmuntra privatpersoner och arbetsplatser att göra ett aktivt val och ta en alkoholfri månad för att upptäcka kroppens positiva hälsoeffekter.

– Med Sober October vill vi få folk att börja prata om och reflektera över sin egen och samhällets relation till alkohol, berättar projektledaren Jenny Elveljung.

Idén är att en vit månad ställer normalkonsumenten utanför alkoholnormen, vilket leder till att göra den tydlig, med nya reflektioner och samtal som resultat.

– Sober October är i grunden en lekfull och inspirerande kampanj även om det finns en viktig fråga i grunden. Förhoppningen är att alla som är med ska se det som en rolig och intressant månad.

Många positiva hälsoeffekter
Årets fokus är de positiva hälsoeffekter som vi kan uppleva under en månad utan alkohol. Vilka effekter och hur tydliga de är varierar och beror både på våra kroppars fysiska förutsättningar och hur mycket alkohol vi dricker i vanliga fall. Kampanjen genomförs i samarbete med forskare på området.

Många som tar en alkoholfri period upplever omgående flera positiva effekter. Mest handlar det om att man får mer energi. Förklaringen är att alkoholen tar mycket energi, som en extra ryggsäck. Att göra ett uppehåll eller minska konsumtionen av alkohol kan ha en effekt som motverkar vanliga folksjukdomar: högt blodtryck och andra hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa, säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet och expert på konsumtion, prevention och behandling av alkohol och narkotikaproblem.

Kampanjen vänder sig primärt till människor som är någonstans mitt i livet och som ser sig själva ha en normal alkoholkonsumtion, men givetvis är alla välkomna att delta.

– Jag ser inte att det behöver finnas någon värdering i att avstå alkohol. I någon situation, säger Jenny.

För att vara med i årets kampanj går du in på soberoctober.se och fyller i din e-postadress. Då får du inspiration och tips, och kan även beställa material till arbetsplatsen eller föreningen.

Inspiration genom gratis webinars
I år erbjuder Sober October bland annat tre kostnadsfria webinars.
• Torsdag 1 oktober: Martin Ingvar, läkare och professor i neurofysiologi, berättar hur hjärnans belöningssystem påverkar våra beteenden och hur vi ska göra för att finna nya vanor som ersätter gamla mönster.
• Onsdag 7 oktober: Karin Hagman, vd på IQ, berättar om hur vi dricker i Sverige idag, alkoholkultur och normer.
• Onsdag 21 oktober: Ulric Hermansson, doktor, socionom och forskare, talar om motiv och möjligheter att tidigt åtgärda alkoholproblem på en arbetsplats.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Sober October

You must be logged in to post a comment Login