Ny behandlingsmetod förlänger livet vid obotlig prostatacancer

By on 26 maj, 2024
Henrik Ugge och Magnus Forsberg arbetar båda som urologer på USÖ.

Bild: Region Örebro län

Ett besked om obotlig cancer är alltid förödande nyheter. Men för patienter med spridd prostatacancer finns idag en behandlingsmetod, som visat sig förlänga överlevnaden utan allt för påfrestande biverkningar.

Behandlingsmetoderna för patienter med prostatacancer har utvecklats snabbt under de senaste åren.

– På 2000-talet handlade det om cellgifter, berättar Henrik Ugge, urolog på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ). – På 2010-talet kom sedan det som man brukar kalla för den nya generationens hormonläkemedel.

Bäst när man kombinerar

Idag handlar utvecklingen om hur man kombinerar dessa läkemedel och behandlingar.

– Förr testade man en behandling i taget och trappade gradvis upp kan man säga lite förenklat, förklarar Magnus Forsberg, urolog på USÖ. – Idag vet man att det bästa resultatet nås genom att direkt kombinera olika behandlingar.

Ökar livslängden

Vid en trippelbehandling får patienten hormonsprutor, cellgifter och den nya generationens läkemedel fördelat på olika tidsintervall. Cellgifterna ges en gång i veckan under sex veckor, sprutorna får man i primärvården och övriga läkemedel tar patienten själv i tablettform.

– De flesta som får en diagnos om spridd prostatacancer är idag runt 70 år. Genom att behandla på det nya sättet ökar man livslängden med 2,5 till 5 år jämfört med tidigare.

 

Gott stöd av partner
Men självklart kan alla mediciner och behandlingar också ge biverkningar.

– Värmevallningar och trötthet tillhör de vanligaste men de flesta tolererar till exempel hormonläkemedel väl så det behöver inte bli så jobbigt, säger Magnus Forsberg. – Många har dessutom stöd av en fru eller sambo som gått igenom klimakteriet och vet hur jobbigt det kan vara med värmevallningar så de är ofta ett gott stöd.

Och självklart är det upp till patienten vilken behandling den vill ha, eller inte ha.

– Här är det viktigt att ha ett bra samtal med sin läkare och ta reda på så mycket som möjligt såklart. Men de flesta brukar ändå välja att prova trippelbehandling när den föreslås, avslutar Henrik Ugge.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login