Ny klimakterieapp för arbetsgivare ska hjälpa kvinnor

By on 24 oktober, 2023
Helene Strandkvist, MeWe&You.
Bild: MeWe&You

Ny klimakterieapp för arbetsgivare, ska hjälpa kvinnor på toppen av sina karriärer. Kvinnor i klimakterieåldern är den snabbast växande gruppen på våra arbetsplatser idag, samtidigt resulterar klimakteriet i att många kvinnor tar ett steg ner i karriären.

Appen MeWe&You riktar sig mot arbetsgivare och är framtagen av Helene Strandkvist, med hjälp av digitaliseringsbolaget Tromb, för att bidra till ett bättre välmående för kvinnor i förklimakteriet och klimakteriet, och se till att kvinnor kan fortsätta arbeta som vanligt. 

Kvinnor i klimakterieåldern utgör 60 procent av alla arbetande kvinnor idag. När de står på toppen av sina karriärer så ställs de inför utmaningen som klimakteriet innebär. Nästan alla kvinnor upplever ett brett spektrum av känslomässiga, kroppsliga och mentala symtom, och hela 80 procent av kvinnorna säger att det påverkar deras dagliga liv, familj, karriär och arbetsprestation negativt.

Dessutom är symtomen olika för varje kvinna. 

– Min egen klimakterieresa började innan jag fyllde 40 och påverkade min arbetsförmåga och karriär negativt. Jag fick plötsligt svårt att hantera stress och känslor. Mitt humör svängde, jag var stingslig och irriterad på mina arbetskamrater, säger Helene Strandkvist, grundare av MeWe&You. 

Utifrån hennes egna erfarenheter tog hon fram appen MeWe&You, som riktar sig mot arbetsgivare, som sedan erbjuder appen till sina anställda. I MeWe&You kan användare dagligen föra loggar med mental och fysisk status och utifrån resultaten skickas rekommendationer på vad som kan göras för att må bättre.

Appen är utvecklad med hjälp av experter inom klimakteriet, och digitaliseringsbolaget Tromb har stått för den tekniska lösningen.

– Det är tyvärr tabu att prata om klimakteriet. Kvinnor ska vara unga, genomlida allt i det tysta och bara kämpa. MeWe&You har varit ett projekt som vi på Tromb har brunnit för hela vägen, säger Karin Sjöö Åkeblom, VD på Tromb.

Till skillnad från andra klimakterieappar använder MeWe&You sig av AI i form av Machine Learning för att personligen matcha varje kvinna till de rätta vetenskapligt baserade aktiviteterna för att förbättra symptom, motverka nedsatt arbetsförmåga och främja ett friskt och lyckligt liv. 

– Det här bidrar till större kunskap, minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet i organisationen. Klimakteriet inträffar när kvinnor står på toppen av sin karriär men många känner sig, på grund av sina symptom, tvungna att gå ner i arbetstid, tacka nej till befordran, byta arbetsuppgifter eller sluta arbeta helt. Det här bidrar till en ojämlikhet på våra arbetsplatser och en brist på kvinnor i viktiga ledarskapspositioner, avslutar Helene Strandkvist.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Tromb

You must be logged in to post a comment Login