Ny studie avslöjar genetisk koppling

By on 19 januari, 2023
Foto: Psykiatrispecialisterna

En ny studie publicerad i tidskriften Nature Communications visar att det finns en genetisk koppling mellan socialt stöd och depression. Forskarna analyserade genetiska data från över 200 000 personer och fann att de som hade en viss variation i en gen kallad CD38 hade lägre risk för depression när de hade mer socialt stöd.

CD38 är en gen som är involverad i regleringen av känslor och social interaktion. Studien visade att personer med variationen av genen hade lägre nivåer av det stressrelaterade hormonet kortisol, vilket kan förklara hur socialt stöd kan skydda mot depression.

Forskarna understryker vikten av att identifiera genetiska faktorer som kan påverka sårbarheten för depression och hur socialt stöd kan vara en skyddande faktor. Resultaten kan också hjälpa till att utveckla nya behandlingsmetoder för depression som fokuserar på att öka socialt stöd.

”Denna studie visar att socialt stöd kan ha en skyddande effekt mot depression, och att det finns en genetisk koppling mellan de två. Det är viktigt att fortsätta undersöka detta för att förstå hur vi kan hjälpa personer som lider av depression,” säger ledande forskaren Dr. Gerome Breen.

Studien är en av de första som visar en koppling mellan genetik och socialt stöd och depression och öppnar upp för ytterligare forskning i området.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login