Ny tjänst för miljömedvetna bostadsägare

By on 20 december, 2022
För att fler ska kunna sänka sina elkostnader och göra mer miljömedvetna val i hemmet lanserar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling nu Energikalkylatorn.
Bild: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny tjänst för miljömedvetna bostadsägare, Energikalkylatorn ska minska hemmets klimatavtryck.

För att fler ska kunna sänka sina elkostnader och göra mer miljömedvetna val i hemmet lanserar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling nu Energikalkylatorn.

Det är en digital och automatiserad rådgivningstjänst för den som vill minska sin bostads klimatavtryck.

– Många svenskar har blivit medvetna om att energiförbrukningen kan få stor påverkan på boendeekonomin. Med Energikalkylatorn vill vi göra det möjligt för fler att sänka sin elkostnader och samtidigt göra mer hållbara bostadsval, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Energikalkylatorn är en digital och automatiserad rådgivningstjänst som ger förslag på hur du kan sänka elkostnaderna i hemmet och samtidigt minska bostadens klimatavtryck. Baserat på de unika förutsättningarna hos just din bostad, till exempel energikälla och uppvärmningsmetod, ger Energikalkylatorn en skräddarsydd rapport på boendets energistatus. Den ger också förslag på lämpliga förbättringsåtgärder, vad de skulle kosta att genomföra och vilken av dem som minskar bostadens energiförbrukning och klimatavtryck mest.

– Idag kommer drygt en tiondel av hushållens klimatpåverkan från boendet. Om fler svenskar gör mer miljömedvetna val i hemmet, som att gå över till energi från solceller, kommer det snabba på klimatomställningen. Lanseringen av Energikalkylatorn är ytterligare ett sätt för oss att bidra till en mer hållbar bostadsmarknad, säger Per Sangrud.

I ett första skede riktar sig Energikalkylatorn främst till den som äger villa, radhus eller parhus. Tjänsten finns tillgänglig via Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kundportal Mina sidor och är helt kostnadsfri för användarna. Energikalkylatorn har utvecklats i samarbete med fintech-företaget Econans. Här kan du läsa mer om Energikalkylatorn.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings hållbarhetsarbete 

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling stöder FN:s globala mål för en hållbar utveckling och Agenda 2030. Tre av de 17 målen är särskilt relevanta för en hållbar och ansvarsfull fastighetsförmedling: Hållbara städer och samhällen, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt och bekämpa klimatförändringarna.

Tre tips – så kan du sänka elkostnaden och höja värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login