Ny undersökning ger svar på hur svenskarna ser på fotbolls-EM

By on 9 juli, 2021

Det har varit mycket fokus på stängda krogar och uteserveringar inför de sena EM-kvällsmatcherna. En nyligen genomförd undersökning visar att så många som 1 av 4 undviker att samlas inomhus hemma för att titta på fotboll, OS och andra sportevenemang i sommar. Nu vill vi titta på TV tillsammans utomhus. Det är årets TV-trend enligt den nya undersökningen.

– Enligt vår undersökning finns det flera sätt att titta på sport under sommaren, och nu vill svenskarna titta på TV och fotbolls-EM utomhus. Det är roligt och visar att vi nu tar det nästa steget inom hur vi tittar på TV, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

En ny nationellt representativ undersökning, genomförd av YouGov på uppdrag av NetOnNet, klargör hur svenskar vill se på fotbolls-EM. Undersökningen genomfördes bland 1058 svenskar, under dagarna strax före fotbolls-EM.

Få dra nytta av det fina vädret och se fantastiska sporthöjdpunkter

– Nästan var fjärde svensk som tittar på sport på sommaren föredrar att titta på sommarens sportevenemang utomhus. Antingen på en allmän plats med storbildsskärm eller genom att titta på TV utomhus hemma eller t.ex. i sommarstugan. När det gäller smittspridning är det trots allt bättre att samla vänner och familj utomhus, så det är möjligt att pandemin bidrar till att detta antal är högre än vad det skulle vara under ett normalt år. Samtidigt vet vi att det i de nordiska länderna är viktigt att använda den ljusa årstiden – och det kan kännas som slöseri för många att sitta inomhus när vädret är bra, säger Teddy Thor på NetOnNet.

Andelen som föredrar att titta på sport utomhus fördelas genom att 13 procent kommer att titta på sport på en allmän plats med storbildsskärm medan 10 procent kommer att titta på TV utomhus hemma eller i sin sommarstuga.

– Nu flyttar svenskarna ut TV:n för att titta på sport. Det är roligt och inspirerande för många, eftersom du kan njuta av sport utomhus – på din egen terrass eller i din egen trädgård – ofta tillsammans med vänner och något gott på grillen. Förra årets undersökning avslöjade att många har investerat i sin uteplats eller trädgård under pandemin, och då var det särskilt utekök och grillplats som uppgraderades. Nu kommer många att berika utomhusupplevelsen ytterligare och därför flyttar många ut TV: n, säger Thor på NetOnNet och fortsätter:

– Det är fortfarande så att de flesta vill titta på sport i sitt eget vardagsrum, eftersom 2 av 3 (66%) svarar på det. Detta kommer förmodligen att variera något med tanke på när på dagen idrottsevenemanget eller matchen genomförs – om det är tidigt på dagen på en vardag eller på en lördagskväll. Samtidigt är det uppenbart att det är de unga som i största utsträckning föredrar att titta på sport utomhus.Nästan 4 av 10 unga svenskar, under 30 år, föredrar att titta på sport utomhus.

Mer än bara fotboll

Sportsommaren 2021 har bara knappt börjat. Tour de France pågår till den 18 juli, tennisen från Wimbledon har börjat och EM-finalen i fotboll spelas den 11 juli. I augusti kommer dessutom OS, där medaljhopp i friidrott, simning, handboll och fotboll kommer att samla den svenska publiken runt TV-skärmen.

– Undersökningen säger också något om vilken typ av skärm du föredrar att titta på om du ska konsumera spännande innehåll utomhus på sommaren. Detta gäller inte bara sport, utan även filmer och annat TV-innehåll. 20 procent av svenskarna föredrar då att flytta ut sin inomhus-TV, medan 13 procent föredrar en riktig utomhus-TV som Samsungs The Terrace. Trenden med en riktig utomhus-TV är en annan trend som vi ser som kommer att öka de kommande åren, men det är för dem som är särskilt intresserade, avslutar Teddy Thor.

Nöje
Örebronyheter

Källa: net on net

You must be logged in to post a comment Login