Ny visselblåsartjänst ska förbättra våra arbetsplatser

Av på 29 mars, 2021

I december träder en ny visselblåsarlag i kraft. Bland annat blir det obligatoriskt att införa rapporteringskanaler för större arbetsgivare. En ny tjänst ska erbjuda såväl trygghet som skydd för den som i god tro rapporterar överträdelser på arbetsplatsen.

Visselpipa
– Visselblåsare spelar en oerhört viktig roll för möjligheten att upptäcka korruption. Studie efter studie visar att det är genom enskilda som slår larm som oegentligheter upptäcks. Välfungerande rapporteringskanaler är därför en grundkomponent i alla organisationers antikorruptionsarbete. Med det nya lagförslaget införs nu också en lagstadgad skyldighet för flera arbetsgivare att inrätta säkra rapporteringskanaler, sade Institutet Mot Mutors generalsekreterare Natali Engstam Phalén i ett pressmeddelande när det nya lagförslaget presenterades.

I oktober 2019 antogs ett nytt EU-direktiv om skydd för visselblåsare. I Sverige föreslog en utredning en ny lag om rapportering av missförhållanden som ska gälla för såväl privat som offentlig sektor. Bland annat blir det obligatoriskt att införa rapporteringskanaler för arbetsgivare med över 50 anställda. Utöver att rapporter som inkommer i sådan kanal ska behandlas konfidentiellt uppställs i lagförslaget krav bland annat på hur kanalen ska vara utformad, informationsplikt om kanalen samt hur rapporter ska hanteras. Den som rapporterar om missförhållanden enligt den föreslagna lagen ska också vara skyddad mot negativa åtgärder och repressalier.

Företaget Human&Heart har tagit fram just en sådan tjänst som lanseras inom kort.

Andreas Pernhall, vd Human&Heart.

– Vi kommer att släppa en unik tjänst, med fokus på att garantera såväl trygghet som skydd för rapportören, rättssäker utredning för den som utpekas och en hållbar process för klienten som väljer att ansluta sig till tjänsten, säger Andreas Pernhall vd för Human&Heart.

Det är it- och kommunikationsföretaget Consid som tagit fram den tekniska lösningen, tillsammans med Human&Heart. Projektledare för tjänsten är Jörg Bassek, som tidigare har arbetat som revisor på KPMG i Tyskland.

– Vi har redan idag RUM[1]® som visat sig vara en ypperlig och efterfrågad utredningsmetodik för såväl Sverige som den globala marknaden. Metodiken kommer att vara en del av visselblåsartjänsten, säger Jörg Bassek.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Consid

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in