Nytt konstverk på gång till Kumla torg

By on 5 oktober, 2022
Bild: Kumla kommun

Under hela år 2022 firar Kumla kommun 80 år som stad och som en ytterligare händelse kommer vi nu under veckan att påbörja arbetet med att installera ett nytt permanent konstverk på Kumla torg, av konstnären Camilla Akraka. 

Konstverket är ett modernt verk i en klassisk miljö, som kommer att vara en av pusselbitarna i processen till ett nytt och levande torg.

Firandet av Kumla 80 år har uppmärksammats på flera olika sätt under året, inte minst med Kumlakalaset i somras. Under sommaren tillkom även några nya konsthändelser i stan; ett konstverk som placerades på Kumla torg och ett verk vid nedfarten under järnvägen, i samarbete med Kumla Fastigheter AB.

– Det nya konstverket kommer att placeras i fontänen och ge fontänen ett ansiktslyft, säger Gertrud Åstrand, chef på Kulturavdelningen på Kumla kommun. Det finns många konstverk som idag är placerade i just fontäner. De kanske mest kända i Sverige är ”Europa och Tjuren” i Halmstad och ”Poseidon” i Göteborg. Båda dessa konstverk är i brons och Carl Milles är konstnären, berättar Gertrud.

Kumlas nya konstverk ges liknande placering, men har ett modernare uttryck och annat material. De stenar som idag finns i fontänen kommer att tas bort och förvaras, för att senare kunna användas i någon annan form av konstnärlig gestaltning.

Installationen av verket påbörjas nu under veckan och beräknas pågå under en kortare period.

Kultur | Kumla
Örebronyheter

Källa Kumla kommun

You must be logged in to post a comment Login