Nytt samarbete mellan travet i Sverige och Danmark

Av på 12 april, 2018

Svensk Travsport och Dansk Hestevaeddelöb (DHV) har slutit ett samarbetsavtal med slutmålet att den danska travsporten 2023-2024 blir en medlem ansluten till Svensk Travsport.

Vi är övertygade om att ett fördjupat samarbete är bra för både oss och Danmark. Vi har mycket att vinna med en stark nordisk travsport med ett utökat sportsligt utbyte och där vi tillsammans utnyttjar den nya globala spelmarknadens möjligheter. Båda vi och DHV är öppna för att inkludera ytterligare länder i samarbetet om förutsättningar och intresse finns. I första hand gäller det Norge och i andra hand Finland, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.

De kommande årens samarbete mellan den svenska och danska travsporten ska skapa förutsättningar för ett samgående. Innan den danska travsporten kan bli medlem i Svensk Travsport kommer en samordning ske där Danmark till exempel anpassar sig till det svenska tävlingsreglementet, svenska säkerhetskrav på banorna och sportdatasystem.

I samarbetsavtalet ingår även ett stegvis ökande driftsbelopp till DHV under 2019-2024, så att den danska travsporten uppnår samma nivå som en svensk storbana 2024. När DHV uppfyllt kraven avgör Svensk Travsports fullmäktige om DHV ska bli medlem i Svensk Travsport. DHV ansluts då som en medlem där alla banor i Danmark inkluderas, säger Hans Ljungkvist.

Ett utökat samarbete är win-win
Utvecklingen inom skandinavisk hästport har de senaste åren inneburit ökat samarbete både gällande hästsport, men också på spelområdet.

– Detta dansksvenska samarbete är därför naturligt och ytterligare stort strategiskt steg i den riktningen. Vi är beroende av varandra i en allt tuffare internationell konkurrenssituation, och jag känner inga tvivel om att avtalet kommer främja den ekonomiska utvecklingen i både Danmark och Sverige till gagn för alla hästsportens aktiva, alla intresserade – och dessutom respektive statsfinanser i form av ökade skatter. Det här är en win-win, säger Peter Rolin, ordförande i DHV.

Samtidigt med samarbetsavtalet utökas ett redan sedan många år tillbaka intensivt svensk-danskt utbyte på spelsidan.

Hans Ljungkvist:
– I Sverige får vi en spellicensmarknad 2019. Det skapar nya spännande möjligheter där den svenska och danska sportens ekonomi kan stärkas genom att ATG kan växa på den danska spelmarknaden. ATG köper, under förutsättning att ny svensk spellagstiftning tillåter, det danska spelbolaget Bet25 som bland annat kommer hantera hästspel i Danmark.

Sport | Häst
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in