Ökat antal besökare i svenska parker och naturområden sommaren 2020

Av på 27 augusti, 2020
Arkivbild

Antalet besökare i naturområden, parker och vandringsspår ökade under sommaren jämfört med förra året. I en jämförelse över antalet besökare på en rad olika platser utspridda över hela Sverige under veckorna 28-32 syns en tydlig ökning oavsett om det rör sig om botanisk trädgårdar, slottsparker, fjällvandringsleder eller naturreservat.

Statistik från 15 slumpvis utvalda platser spridda över hela Sverige och där besöksräkningsutrustning finns installerad har analyserats. Besöksdata från veckorna 28-32 har jämförts med data från 2019. Analysen visar på ökningarna på alla platser utom en. Snittökning ligger på 26% och den största ökningen som uppmätts ligger på hela 148%. Statistiken ger en tydlig indikation på att folk valt att besöka lokala vandringsleder och besöksmål i högre grad än förra året.

– Det är intressant att se att ökningen spänner över så många olika typer av områden. Vi ser ökningar på såväl mindre och lokala vandringsleder och utflyktsmål som på större mer etablerade vandringsleder i exempelvis fjällvärlden, konstaterar Martin Sandén, försäljningschef på Amparo Solutions.

Det vanligaste sättet att räkna besökare i naturmiljö är med hjälp av värmekänsliga sensorer som registrerar kroppsvärmen när en människa passerar framför sensorn. Sensorerna är batteridrivna och rapportera automatiskt in data till en molntjänst en gång per dygn. Amparo Solutions är marknadsledande på området och har installerat besöksräkningssensorer från Ale stenar i söder till Abisko i norr.

– Situationen med covid-19 har på många sätt förändrat vår vardag och vårt val av semestermål och aktivitet under sommaren 2020. Kanske har folk i högre grad fått upp ögonen för vad den närliggande omgivningen har att erbjuda? Det skall bli intressant att se hur besökarantalet kommer att utvecklas de kommande somrarna, avslutar Martin.

Amparo Solutions är ett av nordens ledande företag på besöksräkning och trafikräkning i offentliga miljöer och ligger bland annat bakom stora delar av Sveriges cykelräkningsnätverk i kommuner och städer.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Amparo Solutions

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in