Omöjligt val i nordvästra Syrien– stanna i läger och riskera coronasmittan eller återvända till förstörda hem nära frontlinjen

By on 22 juni, 2020
Ayman, 56 år, återvände till sitt förstörda hem i Idlib tillsammans med sina barn.

De senaste veckorna har det skett en upptrappning av våld i Idlib. Samtidigt riskerar samhället att drabbas hårt av corona. Därför står nu familjerna inför ett omöjligt val – att antingen stanna i lägren och riskera att bli smittade eller återvända till sina förstörda hem nära frontlinjen i Idlib.

Förutom det krig som drabbat den syriska befolkningen hårt möter de nu en ny kris när corona riskerar att spridas snabbt i landet. Barn har tvingats fly kriget som skakade om Idlib, leva i trångbodda läger och möts nu av ett virus med förödande konsekvenser.

– Det är nästintill omöjligt att skydda sig från corona i ett trångbott läger utan tillgång till rinnande vatten. Vi ser nu hur barnfamiljer lämnar lägren för att återvända till sina förstörda hem. Där slipper de leva lika trångbott, men lever nära frontlinjen och saknar nödvändigheter såsom vatten, el, utbildning, skydd och sjukvård, säger Jessika Gustavsson, humanitär samordnare på Rädda Barnen.

De familjer som Rädda Barnen möter i nordvästra Syrien berättar att de antingen måste stanna kvar i trångbodda läger och riskera en stor smittspridning eller återvända till sina förstörda hem.

Ayman, som egentligen heter något annat, levde i ett läger efter att han tvingades fly från sitt hem tillsammans med sina barn. Situationen i lägret blev sedan ohållbar när familjen inte kunde hålla tillräckligt med avstånd till andra familjer. Därför valde Ayman att återvända till sitt hem tillsammans med sina barn. Väl på plats såg de att stora delar av hemmet var förstört. Precis som många andra hem saknade Aymans boende rinnande vatten och el och barnen saknar tillgång till utbildning eller sjukvård eftersom många skolor och sjukhus har blivit förstörda.

– Vi kunde inte lämna vårt tält på grund av coronaviruset. Vi var isolerade hela tiden. Så vi tänkte att det var bättre att återvända hem där jag och mina barn kan isolera oss själva. Men huset har blivit förstört. Nästan allt har skadats och det finns bara ett rum som går att bo i, säger Ayman, 56 år.

Världen
Örebronyheter

Källa Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login