Opera på bio

By on 16 augusti, 2022
Lindesbergs Filmstudios Operasektion visar sex Opera på bio-föreställningar kommande säsong.
Bild: LindeKultur

Opera på bio i Lindesberg sex föreställningar kommande säsong, den kommande säsongen (2022-2023) livesänder Folkets Hus och Parker operaföreställningarna på Metropolitan i New York till biografer i hela Sverige.

Däribland Lindesbergs Bio som genom Lindesbergs Filmstudios Operasektion visar sex föreställningar: La Traviata (5 november), The Hours (10 december), Feodora (14 januari), Lohengrin (18 mars) Rosenkavaljeren (15 april) och Don Giovanni (20 maj).

Mets livesändningar når över 2.200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. I Lindesberg arrangeras Opera på bio av Lindesbergs Filmstudios Operasektion med stöd av Lindesbergs kommun.

Säsongen 2022-2023 visas sex direktsända föreställningar i Lindesberg:

La Traviata – Livesänds 5 november 2022

Verdi har med La Traviata skapat en av världens vackraste operor. Ta fram näsdukarna och njut av detta vackra kärleksdrama. 5 november kl 19:00 livesänds den på bio i Sverige.

Verdi har med La Traviata skapat en av världens vackraste operor. Ta fram näsdukarna och njut av detta vackra kärleksdrama. Sopranen Nadine Sierra har rollen som den självuppoffrande kurtisanen Violetta, en av operahistoriens största hjältinnor, i denna vibrerande produktion av Michael Mayer. I denna älskade tragedi av Verdi får vi även se tenoren Stephen Costello, som den självupptagne älskaren; barytonen Luca Salsi som hans missnöjde far och maestro Daniele Callegari som dirigent.

Speltid: Cirka 3 timmar och 11 minuter inkl. 2 pauser

The Hours – Livesänds 10 december 2022

Världspremiären av Kevin Puts The Hours livesänds från Met 10 december kl 19:00. Föreställningen bygger på Michael Cunninghams Pulitzerpris-belönade roman, som också inspirerade till den Oscars-belönade filmen med samma namn 2002.

Renée Fleming gör en efterlängtad återkomst till Met-scenen tillsammans med Kelli O’Hara och Joyce DiDonato i porträtten av tre kvinnor från olika tidsepoker som kämpar med sina inre demoner och sin plats samhället. Phelim McDermott, som tidigare skapat Mets hyllade produktion av Philip Glass Akhnaten, regisserar detta drabbande drama. Och Yannick Nézet-Séguin intar podiet för att dirigera Puts mäktiga musik.

Speltid: Cirka 3 timmar och 13 minuter inkl. 1 paus

Fedora – Livesänds 14 januari 2023

Fedora, Umberto Giodanos spännande och hjärtskärande opera sätts nu upp på Met för första gången på 25 år. I titelrollen som Fedora ser vi stjärnsopranen Sonya Yoncheva. 14 januari 2023 kl 19:00 visas den live på bio i Sverige.

Sonya Yoncheva är Fedora, 1800-talsprinsessan som blir förälskad i sin fästmans mördare, Greve Loris Ipanov. Rosa Feola gör rollen som Grevinnan Olga, som Fedora anförtror sig till, och barytonen Artur Ruciński är diplomaten De Siriex. Marco Armiliato dirigerar David McVicars raffinerade produktion med en statisk scen som smidigt byter skepnad från ett palats i S:t Petersburg, till en exklusiv salong i Paris, till en pittoresk villa i Alperna.

Speltid: Cirka 2 timmar och 41 minuter inkl. 1 paus

Lohengrin – Livesänds 18 mars 2023

Wagners romantiska opera Lohengrin återvänder till Met efter 17 års frånvaro. En ny storslagen uppsättning av François Girard som du kan uppleva live på bio i Sverige den 18 mars 2023 kl 17:00

Lohengrin är en uppföljare till François Girards uppsättning av Parsifal, som återigen förenar hans slående visuella stil med dramatiken i Wagners hisnande musik.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar och i titelrollen ser vi tenoren Piotr Beczała som den mystiske svan-riddaren. Sopranen Tamara Wilson är grevinnan Elsa, som blir falskt anklagad för mord. Christine Goerke är Ortrud och Evgeny Nikitin har rollen som Ortruds makthungrige make Telramund.

Speltid: Cirka 4 timmar och 54 minuter inkl. 2 pauser

Rosenkavaljeren – Livesänds 15 april 2023

Strauss romantiska mästerverk Rosenkavaljeren är en av hans populäraste operor. Komedin möter tragedin och föreställningen leds av en kvinnlig stjärntrio. Upplev den live på bio den 15 april 2023 kl 18:00.

Rosenkavaljeren skildrar kärlekens sötma, men också åldrandets vemod. En stjärntrio samlas i de ledande rollerna i Strauss komedi: sopranen Lise Davidsen som fältmarskalkinnan, Isabel Leonard som greve Octavian och Erin Morley som Sophie. Bassångaren Günther Groissböck återvänder som baron Ochs och Markus Brück är Sophies far Faninal. Maestro Simone Young dirigerar Robert Carsens fin-de-siècle-inspirerade uppsättning.

Speltid: Cirka 4 timmar och 42 minuter inkl. 2 pauser.

… 

Don Giovanni – Livesänds 20 maj 2023 

Vår svenske operastjärna Peter Mattei gör ännu en gång den fantastiska tolkningen av Don Giovanni på Met. Nu har du chans att se Mozarts mästerverk live på bio i Sverige, 20 maj 2023 kl 19:00.

Tony Award-belönade regissören Ivo van Hove gör sin Met-debut med Mozarts tragikomiska Don Giovanni. Berättelsen om bedrägeri och fördömelse utspelar sig i ett abstrakt landskap som utforskar de mörka sidorna av historien och dess karaktärer. Nathalie Stutzmann gör sin Met-debut som dirigent. Svenske barytonen Peter Mattei är en magnetisk Don Giovanni tillsammans med Adam Plachetka som Leporello. Sopranerna Federica Lombardi, Ana María Martínez och Ying Fang är kvinnorna Don Giovanni förfört och tenoren Ben Bliss sjunger rollen som Don Ottavio.

Speltid: Cirka 3 timmar och 14 minuter inkl. 1 paus

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login