Operation för Emilia Fahlin

Av på 18 september, 2020

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien nästa vecka. För Emilia Fahlins del väntar tio dagars konvalescens efter dagens operation, innan hon förhoppningsvis kan avsluta den minst sagt konstiga tävlingssäsongen 2020.

Jag kommer få en platta inopererad för att stabilisera handen och enligt läkarna tar det cirka tio dagar för operationsärren att läka. Därefter hoppas jag kunna tävla lite till innan säsongen stänger ned, säger Emilia Fahlin.

Det var alltså i tisdags som Emilia Fahlin råkade ut för en handledsfraktur i samband med langning av vätska när hon körde Giro Rosa. Maximal otur efter en redan konstig säsong menar Emilia som försöker hålla modet uppe, trots att hon missar VM.

– Det är hanterbart och jag försöker blicka framåt, men tyvärr behöver man en hand för att cykla. Det känns ändå bra att jag kommer kunna avsluta säsongen, i stället för att bara stänga ner nu. Förhoppningsvis ger det mersmak inför nästa säsong, säger hon.

Det handlar om en spiralfraktur i högerhanden som kan stabiliseras med hjälp av en metallplatta. Operationen sker under fredagen i Göteborg och för att inte riskera en infektion i operationssåret, blir det 10 dagars vila innan Emilia får cykla igen. Och då ska hon enligt läkarna kunna använda handen som vanligt.

Förbundskapten Lucas Persson hoppades in i det sista på att Emilia skulle kunna delta, men nu blir det en trupp utan henne som representerar Sverige på Landsvägs-VM i form av Hanna Nilsson, Wilma Olausson, Julia Borgström, Lisa Nordén, Tobias Ludvigsson och Lucas Eriksson.

Lucas Persson kommenterar uttagningarna nedan:

Tempo Damer den 24 september

”VM börjar med Damernas tempolopp den 24 september. Här ställer vi till start med Lisa Nordén som körde in på en fin 14:e placering förra året. Vi hoppas ju såklart att hon kan förbättra det resultatet något.”

Tempo Herrar den 25 september

”På herrarnas tempolopp så ställer vi till start med Tobias Ludvigsson som förra vecka körde in på en fin 5:e plats på avslutande etappen av etapploppet Tirreno-Adriatico.”

Damernas Linjelopp 26 september

”I denna klassen så var tanken att vi skulle satsa allt på Emilia Fahlin som har varit vår bästa åkare dom senaste åren. 2018 då blev Emilia 4:a på en liknande bana i Innsbruck. Tyvärr kommer nu alltså inte Emilia till start efter olyckan på damernas Giro de Italia. Då väljer vi istället på att satsa på Hanna Nilsson och våra unga cyklister Wilma Olausson och Julia Borgström.”

Herrarnas Linjelopp 27 september

”VM avslutas med herrarna tävling på Söndag. Här ställer vi till start med svenska mästaren Lucas Eriksson. Lucas kör denna vecka etapploppet Skoda-Tour de Luxembourg och räknar med att komma med bra form till VM.”

FAKTA UCI Road Championship 2020

Det blir Italienska Bologna och staden Imola som står värd för UCI Road Championship 2020. VM skulle ursprungligen ha gått i Aigle-Martigny, Schweiz, men landets corona-restriktioner satte stopp för arrangemanget.

Med anledning av Covid-19 har UCI valt att begränsa tävlingarna till elitklasserna, det innebär att varken juniorer eller U23 kommer att delta i årets Landsvägs-VM.

Start och mål kommer att äga rum på klassiska Imola motorbana och herrbanan kommer att vara 259,2 km med nästan 5000 meter klättring. Dameliten kör 144 km och 2750 höjdmeter.

Program UCI Road Championship 2020

Torsdag 24 september: Dam Elit Tempo

Fredag 25 september: Herr Elit Tempo

Lördag 26 september: Dam Elit Linje

Söndag 27 september: Herr Elit Linje

Sport | Cykel
Örebronyheter

Källa Svenska Cykelförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in