Örebro är bäst i Sverige på ekologiskt

Av på 17 maj, 2022
Totalt fanns 33 kommuner och regioner representerade för att ta emot pris av landsbygdsministerns statssekretarere Oskar Magnusson och H.K.H. prins Carl Philip för sina ekologiska inköp.
Fotograf/Källa: Alison De Mars

Med 71 procent ekologiska livsmedelsinköp 2021 kan Örebro kommun titulera sig som vinnare av Ekomatsligan 2022, på andra respektive tredje plats kom Malmö stad och Lunds kommun.

Totalt har åtta kommuner redan klarat det nationella målet 60 procent ekologiskt till 2030, när resultaten av Ekomatsligan 2022 avslöjades stod det klart att Örebro kommun är bäst i Sverige på ekologiskt.

Ekomatsligan 2022 genomfördes den 16 maj på 7A Odenplan mitt i Stockholm med cirka 130 deltagare. Totalt fanns 33 kommuner och regioner representerade för att ta emot pris av landsbygdsministerns statssekretarere Oskar Magnusson och H.K.H. prins Carl Philip för sina ekologiska inköp.

Storslam för Borlänge kommun

Strax efter vinnaren Örebro kommun kom Malmö stad på en andraplats med 70 procent ekologiskt, följt av Lunds kommun med 68 procent. Borlänge kommun som kom på en fjärdeplats, vann inte bara Ekologiska Lantbrukarnas pris Svekomatspriset med 48 procent svekologiska inköp, de stod också högst upp på prispallen tillsammans med Gävle kommun för Årets raket. Både Borlänge och Gävle har från 2020 till 2021 ökat sina ekoinköp med nio procentenheter.

Fotograf/Källa: Alison De Mars

Tillsammans med Matilda FoodTech korades också vinnaren av Klimatekopriset. Med låga utsläpp av klimatgaser och höga ekoinköp plockade Malmö stad hem priset för andra året i rad.

Priset Årets Ekologiska Förebild som delades ut av KRAV gick till Gnosjö kommun med motiveringen ”För en konsekvent satsning på ekologiskt genom en hög andel ekologiska inköp, KRAV-certfiering av kommunens alla kök, utbildning av personal och dialog med producenter att ställa om till ekologisk och KRAV-märkt produktion”.

Bland regionerna är det Jönköping region som behåller ledningen i Regionsligan med en ekoandel på 58 procent, tätt följt av region Uppsala och region Stockholm. Dessutom toppar Jönköping även Svekomatsligan för regioner med 40 procent svekologiska inköp. Även i Länsekoligan fortsätter förra årets vinnare, Örebro län, att dominera ekotoppen.

38 % ekologiskt i offentlig sektor

Andelen ekologiskt i offentlig sektor är oförändrad jämfört med året innan. Det ekologiska utbudet har ökat stadigt sedan Ekomatcentrum började mäta 1999. Men 2020 minskade andelen ekologiska inköp för första gången med en procentenhet. Genomsnittet för 2021 visar att vi ligger kvar på nivån 38 %.

– Det är fullt möjligt att nå målet 60 procent ekologiskt till 2030 men då behövs en kraftsamling för att vända utvecklingen och öka andel eko igen. Sverige är ju faktiskt bäst i världen på ekologiskt i offentlig sektor, men bättre kan och behöver vi bli, säger Mimi Dekker, verksamhetsledare på Ekomatcentrum.

Kommuner som klarat det nationella ekomålet har ökat från fem stycken 2020 till åtta kommuner 2021. Dessa föregångskommuner fick utmärkelsen ”Sveriges ekologiska spjutspetsar 2022”. Här hittar vi Örebro, Malmö, Lund, Borlänge, Vellinge, Södertälje, Trosa och Orust.

Bland statliga verksamheter noterades höga ekologiska inköp hos Länsstyrelsen i Uppsala län med 100 procent, Linköping universitet 91 procent och Länsstyrelsen Skåne 80 procent.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa EkoMatCentrum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in